Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων σήμερα στο Αιγαίο, ελληνικό διάβημα από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις και απογευματινή διπλωματική «απάντηση» της τελευταία με ψεύδη, περί δήθεν εγκλωβισμών τουρκικών μαχητικών από ελληνικά, παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από τα ελληνικά και… παρενόχληση από τα δικά μας μαχητικά …ΝΑΤΟϊκής ασκήσεως στο FIR Άγκυρας, ενέργειες για τις οποίες μάλιστα κάλεσαν τον Έλληνα Ακόλουθο Αμύνης στην τουρκική πρωτεύουσα για να του διαμαρτυρηθούν!

Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 11 σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών (1 «τριάδα» και 9 «ζευγάρια» F-16 και ένα «ζευγάρι» F-4E), καθώς 4 μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία ένα ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, 1 ναυτικής επιτηρήσεως ATR-72 Meltem II, καθώς 2 Μη Επανδρωμένα Αεροοχήματα (UAV), συνολικώς 27 αεροσκάφη, από τα οποία 15 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 20 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 78(!!!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 78 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 42 πραγματοποιήθηκαν από τα UAV, και οι υπόλοιπες 36 από τα μαχητικά. Δύο από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις στις 10:57 άνωθεν της νησίδος Διβουνιά, και στις 11:00 από άλλο «ζευγάρι» F-16 πάνω από τη νησίδα Καμηλονήσι, δυτικώς της Κάσου-Καρπάθου, αμφότερες στα 27.000 πόδια!

Τέλος σημειώθηκε και 8 εμπλοκές(!!!) με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της ελληνικής αεραμύνης που έσπευσαν να τα αντιμετωπίσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν στην ιστοσελίδα μας ότι δεν είναι τυχαίο που τα τουρκικά αυτά ψεύδη και κινήσεις σημειώθηκαν αμέσως μετά την από μέρους των Αθηνών επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα και χονδροειδή «απάντηση» της τελευταίας με τα προαναφερθέντα ψεύδη.