Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η εξαφάνιση του 64χρονου σπηλαιολόγου και ορειβάτη Σταύρου Ξυδέα, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη Πέμπτη. Η δήλωση εξαφάνισης υποβλήθηκε το περασμένο Σάββατο και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες. Υπάρχουν όμως νέα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η «ON time» και σκιαγραφούν ένα μυστηριώδες παρασκήνιο πίσω από την εξαφάνιση του ιδιαιτέρως αγαπητού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας 64χρονου Σταύρου.

Ο αγνοούμενος φαίνεται πως έχει αφήσει στοιχεία πίσω του και δεν αποκλείεται καθόλου σαν σενάριο να έχει ακολουθήσει τα βήματα ενός άλλου Μανιάτη, του οποίου η εξαφάνιση απασχόλησε έντονα το πανελλήνιο πριν από πάνω από δύο δεκαετίες. Ο λόγος για τον καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη, έναν λαμπρό φιλόσοφο, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1998. Λίγο αργότερα, δε, εμφανίστηκαν τα περίφημα χειρόγραφα σημειώματά του, μέσω των οποίων γνωστοποιούσε τη συνειδητή απόφασή του να φύγει από αυτόν τον κόσμο. Ο περίφημος στοχαστής είχε αποστείλει μάλιστα σημειώματα σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός του, όπως στην κόρη του, καθηγήτρια σήμερα Διοτίμα Νικολακάκου (σ.σ. όπως είναι το πραγματικό επώνυμο της οικογένειας), αλλά και στον αδερφό του, Φάνη. Μέσω αυτών έδινε στοιχεία για το μεγάλο και τελευταίο σχέδιό του. Εν τέλει, η σορός του καθηγητή βρέθηκε το 2005 μέσα σε ένα σπήλαιο στον Ταΰγετο.

Όσον αφορά στο σήμερα, ο 64χρονος Σταύρος Ξυδέας έφυγε από το σπίτι του στη Σαϊδόνα πριν από έξι μέρες, είτε λέγοντας είτε δίνοντας την εντύπωση πως θα πήγαινε στην περιοχή του Εξωχωρίου, μέσα στο δάσος της Βασιλικής. Σύμφωνα με τους οικείους του, εκεί συντηρούσε μελίσσια, μία ενασχόληση που λάτρευε, αντιμετωπίζοντας τα συγκεκριμένα έντομα με αγάπη και μεγάλο σεβασμό για την προσφορά τους στο περιβάλλον.

Όσο όμως οι μέρες περνούν, έρχονται στο φως στοιχεία που υποδηλώνουν μία αντίστοιχη τακτική από τον αγνοούμενο Σταύρο Ξυδέα. Ο πρώην σιδηρουργός φαίνεται πως είχε εμπνευστεί από τον εκλιπόντα καθηγητή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tharrosnews.gr, βρέθηκε σημείωμα στο οποίο ο 64χρονος ζητούσε από τους συγγενείς του να μην ανησυχήσουν γι’ αυτόν και να μην τον αναζητήσουν. Ανάμεσα στα χειρόγραφά του, προέκυψαν και σημειώσεις του που αφορούν στα συγγράμματα του Δημήτρη Λιαντίνη.

Ένα ακόμη θέμα το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι η ιδιαίτερη αγάπη του για τις μέλισσες, τις οποίες φαίνεται να θυμάται ανάμεσα στις σημειώσεις του. Τονίζεται δε πως στο βασικό χειρόγραφο που έχει αφήσει πίσω του ο 64χρονος δίνει σαφέστατες οδηγίες για το ποιος και πώς θα φροντίσει τα μελίσσια του. Πάντως, οι Αρχές εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα έγγραφα να είναι παλιά, κάτι που ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη διαδικασία της έρευνας. Άλλωστε, από εκείνες τις σημειώσεις πασχίζουν να εντοπίσουν ένα στοιχείο ακόμη που να βοηθήσει στον εντοπισμό του. Στο ίδιο πλαίσιο θα τα εξετάσουν και για να υπολογίσουν πότε περίπου γράφτηκαν.

Άκαρπες οι έρευνες

Η τοπική κοινωνία πάντως έχει ξεσηκωθεί, προσπαθώντας να εντοπίσει τον 64χρονο σπηλαιολόγο. Οι πληροφορίες της «ON time» αναφέρουν πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε σημαντική κινητοποίηση για τον εντοπισμό του. Βεβαίως το έργο όλων είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πρώτα απ’ όλα, η ιδιότητα του αγνοούμενου, αυτή του σπηλαιολόγου και ορειβάτη, καθιστά εξαιρετικά πιθανό το σενάριο να βρίσκεται σε μέρη τα οποία τα συμβατικά σωστικά μέσα αδυνατούν να πλησιάσουν.

Γι’ αυτό, εκτός από την Αστυνομία αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν δραστηριοποιηθεί η ΕΜΑΚ, ειδική μονάδα εκπαιδευμένων σκύλων, όπως επίσης έχει επιστρατευτεί η τεχνολογία, καθώς drones πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή με την ελπίδα να βρουν έστω και το παραμικρό που θα τους οδηγήσει στα ίχνη του.

Μέσα σε όλα, πρέπει να τονιστεί πως η περιοχή όπου γίνονται οι αναζητήσεις είναι τεράστια, δύσκολη και δύσβατη. Από τη μία το πυκνό δάσος, από την άλλη τα σπήλαια του Ταϋγέτου, αντιλαμβάνεται κανείς πως το έργο της ανεύρεσής του είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στην όλη διαδικασία συνδράμουν και εθελοντικές οργανώσεις που έχουν εξαιρετική γνώση της περιοχής, όπως οι Εθελοντές ΓΑΙΑ. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει εκτίμηση πως το κακό δεν έχει συμβεί ακόμη. Η ένταση με την οποία πραγματοποιούνται οι έρευνες παραμένει αμείωτη και παρά το γεγονός πως ο εντοπισμός του οχήματος του αγνοούμενου δεν «φώτισε» τις έρευνες, υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες μπορεί να προκύψει το στοιχείο εκείνο που θα οδηγήσει στην ανεύρεση του 64χρονου.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΝ time»