Μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε με τον «μανδύα» πολιτικού κόμματος, όπως έχει κρίνει πρωτόδικα η ελληνική Δικαιοσύνη, μια μητέρα που βρίσκεται στο στόχαστρο για τους θανάτους των τριών παιδιών της, μια εθνική τραγωδία με 103 θύματα, ένας πρωταγωνιστής του θεάτρου και της τηλεόρασης κατηγορούμενος για βιασμό. Ο λόγος για υποθέσεις που πρόκειται να απασχολήσουν έντονα τις αίθουσες των δικαστηρίων το νέο δικαστικό έτος, το οποίο αρχίζει από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Πρόκειται για υποθέσεις σημαντικές, που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, και η κρίση της Δικαιοσύνης γι’ αυτές αναμένεται με αγωνία.

Υπόθεση Πάτρας

roula_pispirigkou_patra

Το ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα μονοπωλήσει και πάλι η υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά, όταν και άρχισε το ζήτημα να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα. Η μητέρα των κοριτσιών, της 3,5 ετών Μαλένας, της 6 μηνών Ιριδας και της 9 ετών Τζωρτζίνας, αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, αλλά και την απόπειρα δολοφονίας της στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2021. Ταυτόχρονα κατηγορείται πια επίσημα και για τις δολοφονίες των δύο άλλων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, της Μαλένας και της Ιριδας. Εντός του νέου δικαστικού έτους αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης της Τζωρτζίνας, ενώ θα εξελιχθούν οι έρευνες και για τα άλλα δύο παιδιά. Η 33χρονη κατηγορούμενη είναι προφυλακισμένη από τον περασμένο Απρίλιο στις φυλακές Κορυδαλλού, με την ίδια να αρνείται για την ώρα κάθε σχέση με τους θανάτους. Ωστόσο, τα ευρήματα των ερευνών δίνουν μια διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη στα τρία κορίτσια, που έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα τριών ετών, βάζοντας στο «κάδρο» των ερευνών τη μητέρα τους.

Εγκληματική οργάνωση

mixaloliakos

Η ιστορική υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε δεύτερο βαθμό. Ολα τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Οι 12 εξ αυτών, μάλιστα, ενδέχεται να καταδικαστούν σε υψηλότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο με την απόφασή του, η οποία εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020, έκρινε συνολικά 50 κατηγορούμενους ενόχους για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων (ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα και απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ). Ακόμα, με την ίδια απόφαση δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι «Αντίπνοια», οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κ.ά., κρίθηκε ότι τελέστηκαν στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η τραγωδία στο Μάτι

mati

Η ώρα της απόδοσης δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Ιούλιο του 2018 φτάνει. Ο λόγος για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στέρησε τη ζωή σε πάνω από 103 ανθρώπους, κατέστρεψε περιουσίες και δασικές εκτάσεις και αποτελεί μια από τις «μελανότερες στιγμές» της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας. Η έναρξη της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση ορίστηκε για τις 31 Οκτωβρίου 2022. Προηγήθηκε η κρίση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο με βούλευμά του παρέπεμψε στο εδώλιο 21 συνολικά κατηγορουμένους για πλημμεληματικές κατηγορίες. Το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος, το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, και απέρριψε την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε -κατά τον επίμαχο χρόνο- στελέχη της Πυροσβεστικής στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο. Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται στελέχη της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στους οποίους αποδίδονται λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και στους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Άλκης Καμπανός

kampanos

Το έγκλημα που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο- αναμένεται να φτάσει στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εντός του νέου δικαστικού έτους. Ο λόγος για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 από ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ, πίσω από το γήπεδο Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση κατηγορούνται 12 άτομα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στη δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Άρη. Και οι 12 έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και αναμένουν να δικαστούν εντός της νέας δικαστικής χρονιάς.

Μάλιστα, με πρόσφατο βούλευμά του, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο τετελεσμένη στην περίπτωση του Άλκη και σε απόπειρα όσον αφορά τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του, ενώ για έναν εξ αυτών αποφασίστηκε να δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού και για τους υπόλοιπους 11 ως απλούς συνεργούς στη συγκεκριμένη πράξη. Ηδη η εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης στην περίπτωση του Αλκη και σε απόπειρα όσον αφορά τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του, ενώ για έναν εξ αυτών εισηγήθηκε να δικαστούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Η οικογένεια του Αλκη Καμπανού, διά του δικηγόρου της, Αλέξη Κούγια, έχει αιτηθεί η διεξαγωγή της δίκης για λόγους ασφαλείας να γίνει στην Αθήνα.

Δίκη «ψευτογιατρού»

pseftogiatros_diki

Μια πρωτοφανής υπόθεση, μοναδική στα δικαστικά χρονικά, αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία για την έκδοση ετυμηγορίας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Πρόκειται για την υπόθεση του επονομαζόμενου «ψευτογιατρού», ο οποίος κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες και 12 απόπειρες ανθρωποκτονίας ασθενών με ανίατες ασθένειες. Έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, προ μερικών εβδομάδων απολογήθηκαν ο 50χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος παρουσιαζόταν στους ασθενείς του ως διάσημος ογκολόγος από την Ελβετία, και οι συγκατηγορούμενοί του και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η εισαγγελική πρόταση. Τους προηγούμενους μήνες οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων του ψευτογιατρού που έφυγαν από τη ζωή ακολουθώντας τη δήθεν πρωτοποριακή θεραπεία του με βότανα, μαντζούνια και αυστηρή διατροφή συγκλόνισαν τη δικαστική αίθουσα, με τον κατηγορούμενο να αρνείται ότι τους ζήτησε να σταματήσουν τις θεραπείες τους, δηλώνοντας εμπειρικός βοτανολόγος.

Ολοκληρώνεται η δίκη Φιλιππίδη

FILIPPIDIS

Ο Πέτρος Φιλιππίδης από τη θεατρική σκηνή, ως ένας από τους πιο διάσημους Ελληνες ηθοποιούς, βρέθηκε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ μεσούσης της δίκης, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που του επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2021 με περιοριστικούς όρους, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, σύμφωνα με την οποία ο γνωστός ηθοποιός δεν είναι πλέον επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα, διότι είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του και οι συνεργάτιδές του είναι υποψιασμένες. Πλέον, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των τριών γυναικών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη και η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων, ενώ εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ολοκληρωθεί.

Η γυναικοκτονία της Γαρυφαλλίας

folegandros_2

Η γυναικοκτονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου πέρυσι στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της συγκλόνισε το πανελλήνιο. Εντός του νέου δικαστικού έτους αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον 30χρονο άνδρα, ο οποίος επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη του.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν στον κατηγορούμενο, όχι μόνο δεν του αναγνωρίζεται το «ακαταλόγιστο», αλλά ούτε καν εκείνο του «μειωμένου καταλογισμού». Πλέον αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη δολοφονία της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς, με την οικογένειά της να επιθυμεί η εκδίκαση της υπόθεσης να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.