Στις 12 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και το ερώτημα που απασχολεί είναι το πώς θα γίνει αυτό

Και ενώ η στρατηγική για τα μέτρα προστασίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν αυστηρά καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας στοχεύοντας αφενός στην προστασία των μαθητών αφετέρου στην προφύλαξη των ηλικιωμένων που έρχονταν σε επαφή με τα εγγόνια τους, πλέον στόχος είναι τα πρωτόκολλα στα σχολεία να συμβαδίσουν με την γενικότερη στάση της κοινωνίας απέναντι στον ιό.

Τα σχολεία συμβαδίζουν με την κοινωνία

Αυτή η στάση συνοψίζεται σε τρεις όρους. Συστάσεις, μέτρα αυτοπροστασίας, απομόνωση.

Η φιλοσοφία λοιπόν των δύο υπουργείων, Υγείας και Παιδείας, που αναμένεται να συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα για τα σχολεία, θα κινηθεί γύρω από αυτούς τους τρεις άξονες.

Στόχος είναι δηλαδή να μην υπάρχουν μέτρα υποχρεωτικότητας, αλλά να υπάρχει σύσταση ώστε οι μαθητές να φορούν τις μάσκες τους, να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να απομονώνονται αμέσως σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα.

Οι δηλώσεις άλλωστε των δύο αρμόδιων υπουργών κινούνται στην ίδια κλίμακα, προβάλλοντας ως βασικό μότο την κανονικότητα στα σχολεία.

«Πάμε σε όσο το δυνατόν σε μια πιο κανονική σχολική χρονιά, έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», ανέφερε σήμερα στο Open η υπουργός Παιδείας, ενώ από την πλευρά του ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε αναφέρει πως η λογική στα σχολεία θα είναι να πάμε σε ήπιους περιορισμούς.

Αποφάσεις αυτή την εβδομάδα

Εκτός από τη γενικότερη φιλοσοφία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε εκτενέστερα στην περίπτωση κρούσματος σε τάξη.

«Σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί θετικό στον κοροναϊό, «η Πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει, που είναι καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία», είπε η υπουργός.

Είναι σαφές πως παρά το γεγονός πως τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία δεν έχουν παρθεί, σκοπός είναι να υπάρχουν «ήπια μέτρα», τα οποία θα παραπέμπουν ουσιαστικά περισσότερο σε συστάσεις.

Τέλος οι μάσκες στα σχολεία και από τους ειδικούς

Την ίδια άποψη εκφράζουν άλλωστε και αρκετοί Έλληνες ειδικοί και μέλης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε αναφέρει πως η προσωπική της εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα στα σχολεία.

«Βρισκόμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας. Η γνώμη μου είναι και αυτό βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει χωρίς την απαίτηση test ή μάσκας», ανέφερε η καθηγήτρια μιλώντας στο in.

Βασιλακόπουλος: Τα σχολεία ανοίγουν με καλή επιδημιολογική εικόνα

Μιλώντας  στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι «η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με καλή επιδημιολογική εικόνα».

Είμαστε σε συνεχή σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και ιδιαίτερα την τελευταία, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημειώνοντας πως η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου και οι μετακινήσεις με τα πλοία δεν άλλαξαν την εικόνα.

«Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι «πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από τις 200».

Επιπλέον εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα»

Αναφερόμενος δε στο μοντέλο των ΗΠΑ για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν εντελώς ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα, εκτιμά ότι και στη χώρα μας ”πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα –επιπλέον τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας– στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.