Μια ευρωπαϊκή σύμπραξη, της οποίας ηγείται το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό του ραδιοτηλεσκοπίου «Άργος» και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την ανάλυση αστρονομικών δεδομένων.

Το υπό σχεδίαση ραδιοτηλεσκόπιο θα συμβάλλει στη μελέτη του πρώιμου Σύμπαντος και την κατανόηση φαινομένων όπως οι μαύρες τρύπες, τα βαρυτικά κύματα, οι αστέρες νετρονίων και οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων.

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και να συνδράμει στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε ανταγωνιστικά πεδία όπως η αστρονομία βαρυτικών κυμάτων, οι ψηφιακές επικοινωνίες και η επιστήμη δεδομένων.

Η μελέτη θα κορυφωθεί με την εγκατάσταση ενός πρότυπου ραδιοτηλεσκοπίου αποτελούμενου από 16 παραβολικές κεραίες στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη. Χάρη στην τεχνική συμβολομετρίας, τα επιμέρους αυτά πιάτα θα λειτουργούν ως ενιαίο όργανο.

Στην ίδια προσέγγιση θα βασιστεί και η τελική μορφή του «Άργος», εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης: Νέο τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο δρ Γιάννης Αντωνιάδης, ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ.