Αύριο, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό για τους πολίτες των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 2.200 είναι ιδιώτες», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σχετικά με το πρόγραμμα Προσωπικός Γιατρός. Επισήμανε μάλιστα πως από 1/1/2023 που θα τεθεί το πρόγραμμα σε πλήρη εφαρμογή θα «είναι μία σημαντική βοήθεια για τους συμπολίτες που βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση».

Σημειώνεται πως στον προσωπικό γιατρό, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα, ούτε την επίσκεψη. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός θα είναι να ενημερώνει το ιατρικό φάκελο του ασθενούς και έτσι θα έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τι θα ισχύει

Οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να επιλέγουν για να εγγραφούν στο σύστημα. Και αυτό προκειμένου να αποφύγουν αργότερα τις ποινές που προβλέπονται με αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση το νόμο προβλέπεται:
  • Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
  • Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%. Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
  • Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:
  1. Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  2. Αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό.