GAIDOURAKI_17
Ελλάδα

Ιωάννινα: Σε ευθανασία υποβλήθηκε το κακοποιημένο γαϊδουράκι στην Ζίτσα

Θλίψη για το γαϊδουράκι - Μετά τον βασανισμό του, δεν κατάφεραν να το σώσουν οι γιατροί, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε πολύ σοβαρά τραύματα

Είναι οι τελευταίες στιγμές του γαϊδάρου στο Γραμμένο των Ιωαννίνων , πριν από τη θανάτωσή του. Ο εξειδικευμένος ιππίατρος που τον εξέτασε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τραύματά του ήταν τόσο σοβαρά που δεν υπήρχε επιστροφή.

Η Ευαγγελία Κρυστάλλη, η πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω ανέφερε: «Ήρθε ο ιππίατρος την άλλη ημέρα, χθες, ήταν ήδη αργά και η απόφαση του ήταν κάθετη, στην συνέχεια προέβησαν στην ευθανασία του ζώου. Πιστέψτε με, ακόμα και εμείς που μέχρι τέλους παλεύαμε για να σώσουμε τα ζώα, εκείνη την ώρα ένιωθα ότι αυτό είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, γιατί ήταν πια αργά για το ζώο. Το ζώο υπέφερε, οι πληγές του ήταν… Δηλαδή λίγο να ξέρεις είχε αρχίσει να σαπίζει, ήταν τρομακτικό.

Στην εκδοχή του ατυχήματος επιμένει ο ιδιοκτήτης του

Ο ιδιοκτήτης του ζώου ο οποίος επιμένει στην εκδοχή του ατυχήματος, από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε ότι το ζώο το είχαν δαγκώσει άγρια ζώα.

Αυτά είπε LIVE NEWS η κτηνίατρος που εξέτασε το ζώο

-«Ο γάιδαρος, όταν τον εξετάσατε, έφερε σημάδια από δάγκωμα άγριου ζώου;»
– «Δεν μπορώ να ξέρω εγώ. Η πρώτη μου εκτίμηση ήταν ότι ήταν από το σύρσιμο αλλά αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω».
-«Επομένως, δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στη δική σας έκθεση»
-«Όχι η αναφορά η δικιά μου δεν κάνει, δεν είναι πόρισμα, είναι τα ευρήματα που είδα».
-«Καταγράψατε, λοιπόν, ότι ο γάιδαρος έφερε σοβαρά τραύματα, χωρίς να αναφέρετε ότι πρόκειται για τραύματα από δάγκωμα άγριου ζώου»
-«Όχι αυτό δεν το γράφω πουθενά πώς να το γνωρίζω; Δεν είναι και ο ρόλος ο δικός μου αυτός.»

Το ντοκουμέντο που φέρνει σήμερα στο φως αποκλειστικά το LIVE NEWS, είναι η έκθεση αυτοψίας της ειδικού. Της κτηνιάτρου της Περιφέρειας Ηπείρου, που μαζί με ένα συνάδελφό της, εξέτασαν το κακοποιημένο ζώο.
Με την έκθεση αυτή οι δύο κτηνίατροι συντάσσονται ευθέως με την εκδοχή του αντιδημάρχου, καθώς όπως διαβάζουμε το ζώο είχε τραύματα από δάγκωμα άγριου ζώου στην περιοχή του τραχήλου εκατέρωθεν.

Κι ενώ αρχικά η κτηνίατρος το αρνείται, λίγο αργότερα αλλάζει ρότα:
-«Έχω στα χέρια μου την έκθεση αυτοψίας την οποία υπογράφετε. Αναφέρεται καθαρά ότι κατά την εξέταση του ζώου διαπιστώσατε τραύματα από δάγκωμα άγριου ζώου. Τελικά τι ισχύει;», ρωτάει ο δημοσιογράφος.
Και απαντάει η Αν. Προϊσταμενη δ/νσης κτηνιατρικής περιφέρειας Ηπείρου: «Υπήρχαν δείγματα για δάγκωμα αυτό όμως, το να πούμε αν είναι δάγκωμα ή όχι, ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι μεταθανάτια, να κάνουμε κάποιες τομές για να δούμε πόσο βαθύ είναι το δάγκωμα. Η πρώτη εικόνα και η πρώτη εκτίμηση, η δικιά μου και του συναδέλφου, ήταν ότι επρόκειτο για δάγκωμα, γιατί είχε εκατέρωθεν του τραχήλου δύο οπές».

Ο ιππίατρος που εξέτασε τον γάιδαρο, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος στο πόρισμά του.
Η Ευαγγελία Κρυστάλλη, η πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω συνέχισε: «Είχε δύο επιπολαίες οπές, νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός που δίνει ο ιππίατρος που εκκληθεί όπως και οι δύο οι άλλοι κτηνίατροι, είναι αυτός. Τώρα πώς προέκυψε από δύο επιπόλαιες οπές, η βεβαιότητα ότι πρόκειται για δάγκωμα από άγριο ζώο, πραγματικά θα πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω».

Πάντως, οι φιλοζωικές πλέον, μετά την τραγική κατάληξη του ζώου, προσανατολίζονται και στην διαφοροποίηση της ποινικής μεταχείρισης του κατηγορουμένου.
Η Έλενα Αρβανίτη, δικηγόρος Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω είπε: «Ούτως ή άλλως ο κατηγορούμενος έχει παραπεμφθεί για κακουργηματική πράξη. Είναι μια επιβαρυντική περίπτωση αυτή, αυτή την στιγμή. Απλά είχαμε κακουργηματική κακοποίηση με ένα ζώο που ζούσε. Αυτή την στιγμή το ζώο αποφασίστηκε, ήταν τέτοια η σοβαρότητα της κατάστασης του, που αποφασίστηκε η ευ θανάτωσή του. Το δεδομένο λοιπόν είναι διαφορετικό αυτή την στιγμή και ο στόχος μας, το μέλημα μας είναι η παραδειγματική τιμωρία του δράστη».

Οι Αρχές τώρα, είναι στην αναζήτηση ειδικευμένου κτηνιάτρου, προκειμένου να γίνει νεκροτομή στο άτυχο ζώο για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο τραγικό αυτό τέλος.

Η Ευαγγελία Κρυστάλλη, η πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω μιλώντας στο LIVE NEWS υποστήριξε: «Καταρχήν στο στέρνο οι βλάβες ήταν τόσο σοβαρές και βαθιές που καθιστούσαν αδύνατη την αναπνοή του ζώου. Φυσικά όλα αυτά προκλήθηκαν από το σύρσιμο και θα φανούν στην έκθεση του ιππίατρου».