Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η «μάχη» μεταξύ πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Στο επίκεντρο ο κατηγορούμενος για ένα βιασμό και την απόπειρα για τέλεση ακόμη δύο, Πέτρος Φιλιππίδης.

Τα πράγματα χθες ήταν σαφώς πιο ήρεμα μετά τον «τυφώνα» Μπιμπίλα, ο οποίος με την κατάθεσή του άναψε φωτιές κυρίως στην Ελπίδα Νίνου, αλλά όχι σε βάρος του κατ’ ουσία πρωταγωνιστή της υπόθεσης, πασίγνωστου ηθοποιού και σκηνοθέτη. Χθες πριν από την κατάθεση του συζύγου της αδελφής της Ελπίδας Νίνου, του μπατζανάκη δηλαδή του Φιλιππίδη, ήρθε μία έκπληξη από την εισαγγελέα και την έδρα του ΜΟΔ. Κατόπιν εισήγησής της και με σύμφωνη γνώμη της Έδρας, πρόκειται να κληθούν στο δικαστήριο μία σειρά πρωταγωνιστών της μικρής οθόνης και του θεάτρου. Η εισαγγελέας ζήτησε την κλήση της Ζέτας Μακρυπούλια, της Θάλειας Ματίκα, της Αλίνας Κωτσοβούλου, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε την κλήση και των Τάσου Χαλκιά και Ράνιας Σχίζα. «Είναι πρόσωπα που αναφέρονται συνεχώς. Το δικαστήριο θέλει να δει τι λένε αυτά τα πρόσωπα για τα γεγονότα» εξήγησε η πρόεδρος μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει ομόφωνα δεκτή την εισαγγελική προτάση και να κλητεύσει για τις 6 Οκτωβρίου τις τρεις πρώτες ηθοποιούς. Όσον αφορά στο αντίστοιχο αίτημα της υπεράσπισης, θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες για το πότε θα κληθούν οι Χαλκιάς και Σχίζα.

Σαφώς και η πρόθεση του δικαστηρίου δεν είναι να γίνει παρέλαση celebrities στο ακροατήριο. Η εισαγγελική λειτουργός εκτίμησε πως οι τρεις μάρτυρες μπορούν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με την πρώτη καταγγέλλουσα, η οποία μιλά για βιασμό στο καμαρίνι του θεάτρου «Ήβη». Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας στοιχειοθετώντας την πρότασή της ξεκαθάρισε πως, σύμφωνα με μαρτυρία της Ελπίδας Νίνου, η Θάλεια Ματίκα είχε εντοπίσει στις τουαλέτες στο περιθώριο κοινωνικής εκδήλωσης την καταγγέλλουσα να κλαίει. Όταν η γνωστή ηθοποιός είχε ρωτήσει την καταγγέλλουσα τι είχε συμβεί, εκείνη έλεγε πως «εγώ αγαπώ τον Πέτρο κι αυτός δεν μου μιλάει». Επομένως η μαρτυρία της Θάλειας Ματίκα μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το ύφος της σχέσης μεταξύ των δύο.

Η κλήση της Ζέτας Μακρυπούλια, όπως είπε η εισαγγελέας, αφορά τη διευκρίνιση που πρέπει να κάνει η ηθοποιός ως προς το αν είχε τεθεί θέμα αντικατάστασης στην παράσταση του έργου «Κουζίνες», που ανέβηκε το 2008 στο «Ήβη», καθώς, σύμφωνα με την πρώτη καταγγέλλουσα, ο βιασμός έγινε κατά τη διάρκεια ραντεβού με τον κατηγορούμενο για αντικατάσταση ρόλου στο επίμαχο θεατρικό. Τέλος, η Αλίνα Κωτσοβούλου μπορεί να δώσει καθοριστικές απαντήσεις για το αν είχε τηλεφωνήσει στην καταγγέλλουσα για να πάει στο «Ήβη» για τον προαναφερόμενο ρόλο στο θεατρικό «Κουζίνες». Η Κωτσοβούλου εκτελούσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη στην εν λόγω παραγωγή.

Την ίδια ώρα, τόσο ο νομικός Μιχάλης Δημητρακόπουλος όσο και η συνάδελφός του Κική Πακιρτζίδου αιτιολόγησαν το αίτημά τους να κληθούν σε κατάθεση οι Τάσος Χαλκιάς και Ράνια Σχίζα. Σε όλους τους τόνους οι δύο δικηγόροι χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου να δεχτεί ομόφωνα τις προαναφερθείσες κλήσεις, αλλά και τις δικές τους προτάσεις, καθώς υποστηρίζουν πως οι δύο τελευταίοι ηθοποιοί μπορούν να δώσουν καίριες απαντήσεις για το περιβόητο διάλειμμα στις πρόβες στο θέατρο «Ήβη», όπου τελέστηκε ο καταγγελλόμενος βιασμός. Άλλωστε, οι δύο ηθοποιοί αποτελούσαν μέλη του θιάσου και ήταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνων των προβών.

Τον… βγάζει λάδι ο μπατζανάκης του

Η χθεσινή συνεδρίαση συνεχίστηκε με την κατάθεση ενός ακόμη μάρτυρα. Στο επίκεντρο της εξέτασης βρέθηκε ο μπατζανάκης του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο σύζυγος της αδελφής της Ελπίδας Νίνου σημείωσε πως ο εξ αγχιστείας συγγενής του όντως έχει ένα πολύ ιδιαίτερο έως κυκλοθυμικό χαρακτήρα. Είπε ακόμη πως είχε ακούσει πως ο Φιλιππίδης είχε συνάψει σχέσεις με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, πως δεχόταν συνεχώς οχλήσεις από την πρώτη καταγγέλλουσα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε διαπιστώσει συμπεριφορά που να παρέπεμπε σε ανθρώπους αναστατωμένους μετά από την τέλεση τέτοιας ειδεχθούς πράξης. Ο μπατζανάκης του Φιλιππίδη μίλησε για όλα αυτά ως πρώην εργαζόμενος του θεάτρου όπου εργαζόταν ο γνωστός ηθοποιός. «Με τον κατηγορούμενο έχουμε παντρευτεί δυο αδελφές. Για τις καταγγελίες άκουσα από τα Μέσα, δεν γνώριζα τίποτα για τέτοια πράγματα» είπε και συνέχισε: «Τον πήρα τηλέφωνο να δω τι έγινε. Μου λέει “ό,τι ακούς είναι ψέματα”… Οι σχέσεις του με τις συναδέλφους του ήταν πολύ καλές, εκτός από την περίοδο των προβών. Με όσους έχω συνεργαστεί σκηνοθέτες συμβαίνει αυτό. Μπορεί να χρειαστεί να βάλουν τις φωνές. Δεν είχα αντιληφθεί κάτι μεμπτό» τόνισε. Ο μάρτυρας που εργαζόταν ως συντηρητής αναφέρθηκε σε δύο συναντήσεις που είχε τον Σεπτέμβριο του 2007 με την καταγγέλλουσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοπέλα επιχείρησε να προσεγγίσει τον κατηγορούμενο. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «θρασύτατη, αγενή», ενώ περιέγραψε την προσπάθεια προσέγγισής της ως «νευρική και απότομη»: «Μου είπε: “Θέλω να δω τον Πέτρο”. Της λέω “να του το πω”. Τον ρώτησα, είδα ότι αντέδρασε λίγο κάπως και μου λέει: “Καλά, βάλε τη στο βάθος να βλέπει να καθίσει ήσυχη”. Την έβαλα στη 13η σειρά και συνεχίστηκε η πρόβα. Μόλις τελείωσε η πρόβα, η πρώτη καταγγέλλουσα έφυγε μόνη της. Μετά από κάποιες μέρες ξαναήρθε. Της λέω “δεν μπορείς να έρχεσαι έτσι, μου κάνεις φασαρία”. Μου απάντησε: “μα του έχω μιλήσει” και μπήκε μέσα. “Άσε τη να βλέπει μωρέ, πάει στη δραματική σχολή. Τρελό είναι, δεν το βλέπεις;”», είχε πει, σύμφωνα με το μάρτυρα, ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Εισαγγελέας: Βλέπετε έναν άνθρωπο δυο φορές και λέτε κάποια πράγματα για το χαρακτήρα της. Πώς το λέτε;

Μάρτυρας: Από τον τρόπο που μιλούσε. Ήμουν τότε 65 χρόνων, θα μπορούσε να πει «σας παρακαλώ να δω τον Πέτρο». Εκείνη μου μίλησε με αυτό το νευρικό στιλ και μου λέει «Άνοιξέ μου, θέλω να δω τον Πέτρο».

Εισαγγελέας: Ο κ. Μπιμπίλας την περιέγραψε ως σεμνό κι εργατικό παιδί. Εσείς προανακριτικά την περιγράψατε ως θρασύτατη και αγενή.

Μάρτυρας: Αφού έτσι ήταν τις φορές που την είδα.

Η «κόντρα» με τον Αργύρη Αγγέλου

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης ο μπατζανάκης του Φιλιππίδη σκιαγράφησε το χαρακτήρα του κατηγορούμενου, μέσα από δύο τρεις ιστορίες, αλλά και μία κόντρα με τον ηθοποιό Αργύρη Αγγέλου: «Ο κατηγορούμενος είναι εργασιομανής, ευαίσθητος, τελειομανής και οξύθυμος. Όπως είμαι κι εγώ, δηλαδή γι’ αυτό ερχόμασταν σε διαφωνίες… Μετά από έναν τσακωμό μας, διακόψαμε τη συνεργασία. Είχαμε μια προστριβή με τον Φιλιππίδη γιατί έκανα εργασίες κι εκείνος ήθελε ησυχία. Για να μη διαρραγούν οι οικογενειακές μας σχέσεις πρότεινα να πάω στο θέατροΉβη”. Το 2007 αυτό έγινε. Με τους ηθοποιούς υπήρχαν διαφωνίες αλλά για τη σκηνοθεσία. Για παράδειγμα είχαν διαφωνία με τον Αγγέλου, με το νεαρό τότε να λέει “θα φύγω”. Του είπε ο Φιλιππίδης να το συζητήσουν μετά. Τελικά, βγήκε ο Αγγέλου και την ημέρα της πρεμιέρας ζήτησε να δει τον Πέτρο. Τον αγκάλιασε και τον ευχαρίστησε γι’ αυτό που τον έμαθε να βγάζει πάνω στη σκηνή» είπε.

Η ζήλια και η Άννα-Μαρία

«Είχα ακούσει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε σχέση με την ηθοποιό Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μπορεί να έβλεπα μια συμπάθεια, αν θέλετε φλερτ, όπως γίνεται με όλους τους ηθοποιούς. Εμένα όμως δεν με ένοιαζε, εγώ κοίταζα τη δουλειά μου», είπε, ενώ σε ερώτηση για το αν είχε ακούσει φήμες για σεξουαλική παρενόχληση, εκείνος απάντησε αρνητικά.

Πολιτική Αγωγή: Όταν λέτε πως φώναζε, πώς το εννοείτε;

Μάρτυρας: Φώναζε και στη συνέχεια μπορούσε να βάλει τα κλάματα, στη μέση της πρόβας και να ζητάει συγγνώμη […]. Τον ζήλευαν πολύ γιατί ήταν πολλά χρόνια πρώτο όνομα.

Πολιτική Αγωγή: Μόνο αυτόν ζήλευαν;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι αυτός την πλήρωσε, τον διέλυσαν […]. Υπάρχει πολλή ζήλια στο ελληνικό θέατρο, δεν ξέρετε τι γίνεται, πολλή ζήλια. Αν είναι 50 ηθοποιοί και τους δώσετε 50 μαχαίρια και κλείσετε τα φώτα για ένα δευτερόλεπτο, οι μισοί θα είναι νεκροί.

Η… παρέμβαση του Σπύρου Μπιμπίλα

Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης υπήρξε ιδιαίτερη ένταση με πρωταγωνιστή το συνήγορο υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την «ευθεία παρέμβαση» του Σπύρου Μπιμπίλα στην προσωπική ζωή της οικογένειας, εκφράζοντας ουσιαστικά τη θέση του Πέτρου Φιλιππίδη να μη θεωρεί πια φίλο του τον πρόεδρο του ΣΕΗ: «Επρόκειτο για μία αυθόρμητη συμπεριφορά, συναισθηματικά φορτισμένη. Ήταν 30 χρόνια φίλοι. Από την κατάθεση του κ. Μπιμπίλα προκύπτει μία ευθεία παρέμβαση στην προσωπική ζωή του ζευγαριού. Ο κ. Φιλιππίδης ευλόγως σκέφτεται πως αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς», είπε μεταξύ άλλων ο γνωστός δικηγόρος. Στη συνέχεια τεχνηέντως ερμήνευσε θετικά την ουσία της κατάθεσης του προέδρου του ΣΕΗ: «Ο κ. Μπιμπίλας είπε την αλήθεια. Επιβεβαίωσε την αξιοπιστία της Ελπίδας Νίνου. Επιβεβαίωσε πως το 2011 ο κατηγορούμενος δεχόταν μηνύματα από την καταγγέλλουσα, ενώ η ίδια είχε ισχυριστεί πως το 2008 είχε πέσει τρεις φορές θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο. Πώς μπορεί να υπάρξει τέτοια επικοινωνία;» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 16/9