Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία για την πολυαγαπημένη ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη.

Φίλοι και συνάδελφοι θα της καταθέσουν το τελευταίο αντίο ενώ αναμένεται να είναι και μεγάλη η προσέλευση του κόσμου, που τη λάτρεψε μέσα από τις ταινίες που ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες η αείμνηστη ηθοποιός είχε ενσαρκώσει απολαυστικούς ρόλους.

Το «παρών» θα δηλώσει η αδελφική της φίλη Ντόρα Ντούμα, με την οποία μοιραζόταν εδώ και χρόνια τα εύκολα και τα δύσκολα. Εκεί και ο στενός προσωπικός της φίλος, ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο άνθρωπος με τον οποίον μίλησε λίγα μόλις λεπτά πριν κλείσει τα μάτια της για πάντα.

Αποτέφρωση

Η επιθυμία της να αποτεφρωθεί η σορός της θα πραγματοποιηθεί εν τέλει καθώς, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες που περιβάλλοντός της, λύθηκαν τελικά τα τυπικά ζητήματα που είχαν προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κάποιος στενός συγγενής για να την επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Δημήτρης Σούρας, η επιλογή περί αποτέφρωσης δεν σχετιζόταν με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. «Η Μάρθα Καραγιάννη δεν ήταν άθεη. Σε όλη της τη ζωή έψαχνε να ανακαλύψει τον Θεό, διάβαζε και γύρισε όλη την υφήλιο. Απλώς δεν ήθελε το τελετουργικό, ήταν αντιστάρ» εξήγησε ο ίδιος.

Παράκληση του περιβάλλοντος

Παράκληση του περιβάλλοντός της είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ή στο ΤΑΣΕΗ. Αυτό, εξάλλου, έκανε πάντα η Μάρθα Καραγιάννη. Βοηθούσε όσο και όπως μπορούσε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια. Κι έτσι θα τη θυμόμαστε: Χαμογελαστή, απλή, ανθρώπινη και ήρεμη, μια χορτασμένη γυναίκα.