Την τηλεοπτική κάλυψη του Ειδικού Δικαστηρίου ζήτησε με αίτημα της προς το Ειδικό Δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

  «Η δημοσιότητα είναι συνταγματική αρχή. Δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα του κατηγορουμένου αλλά σοβαρό λειτουργικό στοιχείο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υπερισχύει όλων, αυτός που μπορεί να δει, να ελέγξει και να βγάλει τα συμπεράσματα του» τόνισε ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη.

 Ο κ. Χειρδάρης εξήγησε ότι για την τηλεοπτική μετάδοση της δίκης απαιτούνται η συναίνεση του εισαγγελέα και των διαδίκων και να συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον.

 «Το Ειδικό Δικαστήριο είναι ανώτατο δικαστήριο. Είναι ο ορισμός ενός δικαστηρίου που προκαλεί δημόσιο ενδιαφέρον και συμφέρον. Έχουμε μία κατηγορία από νομοθετική και δικαστική εξουσία. Το γενικό δημόσιο συμφέρον προκύπτει και από αυτήν την δίκη. Κατηγορείται η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Η λειτουργία και η θέση της ήταν τέτοια που έλεγχε τους πάντες. Έρχεται και εμπλέκεται με πολιτικά πρόσωπα. Για τη δίωξη της, για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η πολιτική εξουσία και το δικαστικό σώμα κλήθηκε από δύο επιτροπές ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Δεν τίθεται θέμα ότι υπάρχει αναμφίβολα ουσιώδες δημόσιο συμφέρον στη δίκη αυτή» επισήμανε, επιπλέον, ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, καταλήγοντας ότι η  εντολέας του δε φοβάται την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και δε θα πρέπει να την φοβάται και το δικαστήριο.

 Ανθρώπινη παράμετρος

Με το αίτημα συντάχθηκε και η πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος έλαβε το λόγο, επισημαίνοντας :  «θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με εμφανίσουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, τι αυτό! Όταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός».

 Αποβολή πολιτικής αγωγής

Νωρίτερα, την αποβολή της πρώην εισαγγελέως και μάρτυρα στη δίκη, Γεωργίας Τσατάνη, από την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αποφάσισε ομόφωνα, το Ειδικό Δικαστήριο.

 Η πρόεδρος, Βασιλική Ηλιοπούλου, ανακοίνωσε μετά από διάσκεψη μισής και πλέον ώρας, πως το Δικαστήριο διατάσσει την αποβολή της παριστάμενης προς υποστήριξη της κατηγορίας και απορρίπτει τις αντιρρήσεις της υπεράσπισης για το απαράδεκτο για την ύπαρξη βουλεύματος και περί αντισυνταγματικότητας.

Να μην γίνει δεκτή η δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας της πρώην εισαγγελέως,  Γεωργίας Τσατάνη σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης πρότεινε και η εισαγγελέας προς το Ειδικό Δικαστήριο.

  Η κυρία Σμυρλή επισήμανε σχετικά με τη δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας της Γεωργίας Τσατάνη :  «Στην προκειμένη περιπτοψση η πράξη αφορά ένα πλημμέλημα. Η δηλώσουσα έμαθε υπαίτιο κατά την τέλεση της πράξης το 2015. Από κανένα έγγραφο δεν προέκυψε ότι είχε υποβληθεί προγενέστερη δήλωση πριν από την ανάκριση και πριν την παρέλευση της πενταετίας. Δεν υπήρχε ενεργός αξίωση κατά την δήλωση στην ανάκριση. Η ένσταση είναι βάσιμη και πρέπει να γίνει δεκτή» τόνισε η εισαγγελέας στην πρόταση της προς το Ειδικό Δικαστήριο.

 Η κυρία Σμυρλή ταυτόχρονα επισήμανε πως η δήλωση παράστασης που είχε υποβάλει η κυρία Τσατάνη για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της αφορούν άλλη υπόθεση και όχι αυτή που εξετάζει το Ειδικό Δικαστήριο.