«Λυπηρό 3.000 οικογένειες να είναι σε αναμονή για να χειρουργήσουν τα παιδιά τους λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Είπε πως έχουν μεταβεί δύο αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο ενώ ζήτησε να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις, ενώ σημείωσε ότι στο νοσοκομείο πρέπει να έρθουν άλλοι 7 αναισθησιολόγοι ώστε να υπάρξει μια κανονική ροή.

Παράλληλα, προανήγγειλε κινητοποιήσεις προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα έλλειψης αναισθησιολόγων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παίδων -Αγία Σοφία: Έχουμε αποφασίσει κάποιες κινητοποιήσεις το σωματείο, οι γιατροί, η πενταμελή επιτροπή των ιατρών για να αναδείξουμε το πρόβλημα. Είναι λυπηρό ότι 3.000 οικογένειες είναι σε αναμονή να χειρουργήσουν τα παιδιά τους.

Ερωτηθείς αν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το θέμα των αναισθησιολόγων: Ήδη έχουν έρθει δυο αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο μας και προφανώς θα ξεκινήσουν να γίνονται τα χειρουργεία. Βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα οι δυο αναισθησιολόγοι, το πρόβλημα είναι μεγάλο, θα πρέπει να καλυφτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Είναι μεγάλη η αναμονή. Τα 3.000 παιδιά που είναι στην αναμονή, τα 3.000 χειρουργεία θέλουν πολύ χρόνο, θέλουν πολλούς γιατρούς, θέλουν πολλά χειρουργικά τραπέζια.

 Είναι χρόνιο το πρόβλημα, δεν είναι σημερινό και βεβαίως το μεγάλωσε το πρόβλημα η πανδημία. Είναι γνωστό ότι λόγω της πανδημίας τα προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γινόντουσαν, γινόντουσαν μόνο τα έκτακτα και τα επείγοντα, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα. Τώρα που ήταν να αρχίσουν να λειτουργούν τα χειρουργεία, ήταν δέκα αναισθησιολόγοι, ένας συνάδελφος πήρε άδεια αναρρωτική, έμειναν εννέα γιατί δεν είναι μόνο τα χειρουργεία τα οποία γίνονται δηλαδή τα έκτακτα και τα επείγοντα, μπορούσε ένας αναισθησιολόγος να πάει και για καρδιοχειρουργικά περιστατικά, μπορούσε να πάει στον αξονικό, στον μαγνητικό τομογράφο. Καλούνται δηλαδή οι αναισθησιολόγοι όχι μόνο να πάνε μέσα στα χειρουργεία αλλά και για άλλες ιατρικές πράξεις.

Ερωτηθείς πόσα τακτικά χειρουργεία γίνονται στην ημέρα: Έχουν σταματήσει, δεν γίνονται, τώρα θα δούμε με τους δύο γιατρούς. Υπάρχει γενικότερα ένα πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους, δεν παίρνουν την ειδικότητα αυτή πλέον οι γιατροί για διάφορους λόγους, δεν παίρνουν την ειδικότητα και δεν υπάρχουν πολλοί αναισθησιολόγοι. Δεν είναι μόνο στα παιδιατρικά νοσοκομεία ότι υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχει γενικότερο πρόβλημα, πανελλαδικό πρόβλημα. Πρέπει να έρθουν άλλοι επτά αναισθησιολόγοι άμα είναι 17 αναισθησιολόγοι θα μπει ένα πρόγραμμα. Από τις 3.000 αναμονές που έχει καταγράψει η υπηρεσία σίγουρα κάποιοι γονείς θα πήραν τα παιδιά τους και δυστυχώς θα πήγαν στον ιδιωτικό τομέα και θα βαλαν το χέρι στην τσέπη. Αν μπούμε λοιπόν σε μια κανονική ροή θα δούμε και πόσοι έχουν μείνει πλέον.

Το θέμα δεν είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι, είναι τεράστιο το προβλημα αλλά υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες ειδικότητες, σε άλλους κλάδους δηλαδή υπάρχει πρόβλημα στα εργαστήρια. Μπορεί αύριο να κλείσουν και κάποια εργαστήρια αν γίνει αυτή η ροή και φεύγουν εργαζομενοι με συνταξιοδοτήσεις.

Ερωτηθείς αν ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής για τις ελλείψεις στην τράπεζα αίματος: Εμείς έχουμε από τις μεγαλύτερες αιμοδοσίες της Ελλάδας, εγώ δεν έχω αυτά τα στοιχεία που μου λέτε οτι 70€ πληρώνουν να πάρουν μια φιάλη αίμα, δεν το γνωρίζω. Ξέρω ότι η αιμοδοσία η δική μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια, γι’ αυτό κι είναι από τις μεγαλύτερες αιμοδοσίες όχι μόνο της Ελλάδος αλλά νομίζω και της Ευρώπης. Βέβαια το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί είναι πάρα πολλοί οι μεταγγιζόμενοι πέρα από τα παιδιά και τα λοιπά.

Αναφορικά με τις προσλήψεις: Με αυτές τις προσλήψεις και με αυτές τις συμβάσεις δεν λύνεις το πρόβλημα. Εγώ προσλήφθηκα το 1982 ήξερε ο διευθυντής μου, ήξερε η διοίκηση ότι θα μείνω τουλάχιστον 35 χρόνια στο νοσοκομείο, κάνανε έναν προγραμματισμό. Τώρα παίρνεις με 8 μήνες, παίρνεις για 6 μήνες, παίρνεις για ένα χρόνο, φεύγουν. Μέχρι να έρθει ο άλλος να εκπαιδευτεί, και μιλάμε αν πανε σε εξειδικευμένα τμήματα στις μονάδες μέχρι που να μάθουν φεύγουν. Πρέπει να πάρουν μόνιμο προσωπικό. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση, να μην το εγκαταλείπουν γιατί όταν το εγκαταλείπεις και το απαξιώνεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας σιγά-σιγά τελματώνει, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και φτάνουν στο σημείο αυτό που έγινε με τους αναισθησιολόγους. Θα βγουν και σε άλλους τομείς αν δεν γίνει η παρέμβαση. Ανακοινώνουν προσλήψεις συνέχεια, το ίδιο γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακοινώναν - ανακοινώναν έπρεπε να είχαμε πάρει πάνω από 35 χιλιάδες μόνιμο προσωπικό από τις ανακοινώσεις και μόνο. Η ουσία είναι τίποτα.