Εκπλήξεις κρύβει για τους αρχαιολόγους ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς ήρθαν στο φως νέα ευρήματα σε δύο σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη νότια πρόσβαση του σταθμού της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες από τους πρωτοβυζαντινούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους (4ος-11ος μ.Χ. αιώνας), ενώ στο νοτιοανατολικό φρεάτιο βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ανάγονται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και ως τα βυζαντινά χρόνια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη νότια πρόσβαση του σταθμού Βενιζέλου, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από κτίρια με πλίνθους, που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 7ο αιώνα.

Τα συγκεκριμένα κτίρια αποτελούν τη συνέχεια του δημόσιου λουτρού, που ήρθε στο φως στο κέλυφος του κυρίως σταθμού και πιθανότατα να αποτελούσαν τον χώρο υποδοχής και τα αποδυτήρια, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε και πλινθόκτιστος πεσσός με κατακόρυφη υδρορροή.

Τα ευρήματα αυτά μαζί με όσα έχουν αποκαλυφθεί στο κέλυφος του σταθμού, συγκροτούν ένα παλίμψηστο με στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης σε ένα πλαίσιο 17 αιώνων.

Η διατήρηση ή μη των νέων αρχαίων κατάλοιπων θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι, κατά την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.