Στη Νέα Χαλκηδόνα συνελήφθη την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 41χρονος αλλοδαπός για διευκόλυνση εισόδου από το ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά και διευκόλυνση αλλοδαπών στο εσωτερικό και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατ' εξακολούθηση.

Αυτό συνέβη λόγω της συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Δεν ήταν η μόνη σύλληψη που έγινε, καθώς συνολικά 10 αλλοδαποί, τρεις εκ των οποίων ανήλικοι, κρατήθηκαν, μια και ο 41χρονος φέρεται ως μέλος κυκλώματος που τους προωθούσε στην Ελλάδα.

Καταγράφηκαν και οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για την παραμονή οικογενειών και ανήλικων μεταναστών, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε ότι «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση του κυκλώματος, ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε ο 41χρονος ως βασικό μέλος διεθνούς κυκλώματος που αναλάμβανε τη διοργάνωση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από τη Τουρκία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο 41χρονος συνελήφθηκε να μεταφέρει με το επιχειρησιακό του αυτοκίνητο 7 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 3 ανήλικους. Μάλιστα οι δύο ανήλικοι βρέθηκαν στοιβαγμένοι στο χώρο αποσκευών του οχήματος».

Το κύκλωμα πραγματοποιούσε τις παράνομες διακινήσεις κλιμακωτά και τελικός προορισμός ήταν η Αθήνα. Έπειτα, η Γερμανία γινόταν η… γη της Επαγγελίας, σε δευτερεύοντα χρόνο.

Η χρέωση στους μετανάστες κυμαινόταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ. Οι μετανάστες κατέβαλλαν-«ασφάλιζαν» το συμφωνηθέν χρηματικό πόσο σε παράνομο γραφείο συναλλαγών με τη μέθοδο «HAWALΑ», που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
metanastes_Evros

Έτσι, αφού τελείωναν με τα… γραφειοκρατικά και «ασφαλίζονταν» τα χρήματα, γινόταν οδική μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη στην Αδριανούπολη και από εκεί σε δάσος της Τουρκίας.

Έπειτα, άρχιζε η διαδικασία της μοιρασιάς. Φουσκωτές βάρκες έφερναν τους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος. Νέα άφιξη σε δάσος, κρύψιμο για δύο μέρες το πολύ και έπειτα διαδρομή με οχήματα των διακινητών ως τη Θεσσαλονίκη, σε διαμέρισμα.

Βιντεοσκόπηση κατά την άφιξη, προκειμένου να απασφαλιστούν και να καταβληθούν τα πρώτα χρήματα, εκ νέου παραμονή, περίπου για δύο μέρες και σταδιακή προώθηση στην Αθήνα, μέσω του 41χρονου αλλοδαπού, ο οποίος φέρεται ως ο μοναδικός μεταφορέας, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, δικής του ιδιοκτησίας όχημα.

Πριν φτάσουν στην Αθήνα, τους βιντεσκοπούσε ξανά προκειμένου να σταλεί το υλικό στην Τουρκία για να καταβληθεί το… έναντι, με την ίδια μέθοδο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με την εις βάρος του δικογραφία.

Από την έρευνα, άλλωστε, προέκυψε πως τις τελευταίες πέντε ημέρες το κύκλωμα φέρεται πως έχει διακινήσει από τη Τουρκία στην Ελλάδα τουλάχιστον 25 μετανάστες. Σε σπίτι στα Πατήσια, επιπλέον, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο για τους μετανάστες, βρέθηκαν τρεις αλλοδαποί, επίσης χωρίς έγγραφα.