Μία ξεχωριστή – ιδιαίτερα συγκινητική – στιγμή σημειώθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Στόλο της έβδομης και τελευταίας πυραυλακάτου τύπου Super Vita, κλάσεως «Ρουσσέν», ΤΠΚ «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου στο Σκαραμαγκά.

Ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης (Τάκης) Βλαχάκος κατέπεσε με ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212ASW («ΠΝ-21») στις 31 Ιανουαρίου 1996 στις βραχονησίδες Ίμια, ως πλήρωμα (συγκυβερνήτης) μαζί με τον Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση ΠΝ (κυβερνήτη) και τον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό ΠΝ (χειριστή σόναρ).

Μετά το πέρας λοιπόν της τελετής της ονοματοδοσίας του σκάφους, από τον αδελφό του Πειραιώτη ήρωα νεκρού αξιωματικού του ΠΝ, γιατρό Νικόλα Βλαχάκο, οι συμμαθητές της Τάξεως 1986 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του αείμνηστου Τάκη Βλαχάκου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη Μνήμη του παρέστησαν στην τελετή και προχώρησαν σε μία συγκινητική κίνηση.
100
Δύο από τους συμμαθητές της Τάξεως ΣΝΔ-1986 παραμένουν ακόμα στην ενέργεια. Ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο οποίος είναι και ο Αρχηγός της Τάξεως, καθώς και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ.

Για το σκοπό αυτό μαζεύτηκαν όλοι μαζί μπροστά από τη νέα Μονάδα του Στόλου που περήφανα πλέον φέρει το όνομα του αείμνηστου συμμαθητή τους σε μία αναμνηστική φωτογραφία του υπογράφοντος Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, σε ένα ελάχιστο φόρο τιμής στη Μνήμη του, την ίδια ώρα που η αμέσως προηγούμενη πυραυλάκατος, έκτη στη σειρά, η ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» ναυλοχούσε μερικά μέτρα πιο πέρα στη άλλη πλευρά του μώλου. Να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Χρ.Καραθανάσης, ένα χρόνος αρχαιότερος (ΣΝΔ-1985) ήταν συμμαθητής του νυν Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, κάτι που και ο ίδιος άλλωστε ανέφερε συγκινημένος στο δικό του χαιρετισμό στη διάρκεια της τελετής!
07
Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός…
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
Έπεσαν υπέρ πατρίδος!