Ποιοι είναι εκείνοι που σύστησαν το ιδιωτικό ηλεκτρονικό κλαμπ που κατά πληροφορίες διέρρευσε κοντά στα 1.000 βίντεο με 141 διαφορετικές γυναίκες στο διαδίκτυο; Για ποιο λόγο οι Αρχές της Πάτρας φέρεται να κωλυσιέργησαν σε ό,τι αφορά την επικοινωνία τους με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αποτέλεσμα να περάσει ο χρόνος και να καθίσταται τώρα δυσκολότερο να ανιχνευθούν οι πομποί, που ανέβασαν τα βίντεο στο χώρο cloud που πιθανώς νοίκιασαν τα μέλη του κλαμπ;

Αυτά τα ερωτήματα συνθέτουν το παλίμψηστο μίας περίπλοκης υπόθεσης, η οποία ναι μεν έγινε στην Αχαΐα, αλλά ενδεχομένως αφορά σε όλη την Ελλάδα.

Μέσω των αρχικών συμπερασμάτων, αναφέρεται πως η διαρροή των βίντεο έγινε από άντρες που ήθελαν να τιμωρήσουν πρώην συντρόφους τους, επειδή τους χώρισαν. Η… συγχορδία, πάντως, αφήνει πολλά ερωτήματα για το αν όντως η πλειονότητα των χρηστών ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Το αρχικά κλειστό, όπως εκτιμάται, κλαμπ έγινε ανοιχτό όταν μία γυναίκα μετέβη στα κεντρικά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφού διαπίστωσε πως βίντεο που τράβηξε με πρώην σύντροφό της είχε διοχετευθεί στο διαδίκτυο. Μάλιστα, η απόγνωσή της έφτασε σε δυσθεώρητα υψίπεδα όταν κατάλαβε ότι το βίντεο κυκλοφορούσε στα κινητά.

Η καταγγελία έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Ο φάκελος, αφού φέρεται να εντοπίστηκε το cloud στο οποίο διατίθεντο οι σεξουαλικές περιπτύξεις, έφτασε στην Εισαγγελία της Πάτρας, όπως από εκεί δεν πήγε απευθείας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση λογίζεται ως revenge porn, όμως υπάρχουν στοιχεία, τα οποία φανερώνουν πληροφορίες, που ξενίζουν σε ό,τι αφορά την ποσότητα των βίντεο. Μαζί με τις φωτογραφίες, εξάλλου, τοποθετήθηκαν σε 141 φακέλους με ονόματα γυναικών.

Πράγματι, η αρχική ιδέα εκτιμάται πως ξεκίνησε από άντρες που ήθελαν να εκδικηθούν τις συντρόφους τους. Το αρχικά κλειστό cloud, που έφτιαξαν, ουδόλως διασφάλιζε ότι η διαρροή των βίντεο θα έβρισκε σε στενωπό και δεν θα κατέληγε σε τηλέφωνα άγνωστων χρηστών. Χρονολογείται, κιόλας, από το 2018 ή το 2019.

Ο ανοιχτός κύκλος

Υπάρχουν εκείνοι, βεβαίως, που θεωρούν ότι αυτό το «άνοιγμα» συνέβη επίτηδες, προκειμένου το κλαμπ να προσελκύσει όσους χρήστες είχαν στιγμιότυπα με πρώην συντρόφους τους και ήθελαν να τις εκδικηθούν.

Το χρονικό πλαίσιο της ενοικίασης χώρου που γινόταν να «αντέξει» μεγάλα αρχεία οριοθετείται στις αρχές του 2019. Φαίνεται ότι οι εμπνευστές εκτίμησαν ότι τα περίπου 12 ευρώ το μήνα άξιζαν τον κόπο, παρ’ ότι αναδεικνύεται από την πληροφόρηση ότι τον πρώτο καιρό οι μαγνητοσκοπημένες αναρτήσεις ήταν λίγες και οι προβολές -λόγω της άγνοιας για το link αλλά και της έλλειψης εφαρμογής mega play, η οποία ήταν απαραίτητη- ακόμα λιγότερες.
REVENGE_PORN_1

Παρ’ όλα αυτά, το app έφτασε σε κινητά που έγιναν παραλήπτες των συνδέσμων και πιθανώς οι δέκτες γίνονταν πομποί, αφού βρήκαν ακόμα έναν τρόπο, δηλαδή πλην των ιστοσελίδων ψυχαγωγίας ενηλίκων, να ανεβάσουν το δικό τους υλικό.

Φέρεται να έχουν ήδη ανέβει κινούμενες εικόνες με 141 γυναίκες, οι έξι εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει κοινωνοί για το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν σε απαγορευμένα βίντεο στο διαδίκτυο.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν την ποσότητα «οργανωμένη δουλειά». Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται για προσπάθειες εκβιασμού κατά μόνας, αλλά μία ομαδική κατάσταση, η οποία φέρεται να δημιουργεί ερωτήματα στους ερευνητές, αφού ψάχνουν να βρουν τι είναι εκείνο που συνδέει τις 141 γυναίκες.

Οι ταυτοποιήσεις και το κακούργημα

Με βάση τις πληροφορίες, τρεις γυναίκες έχουν κινηθεί, όπως μία επιστήμονας, άλλη που εργάζεται σε καφέ και τρίτη που δουλεύει ως γραμματέας σε ευυπόληπτο ιατρικό κέντρο της Αχαΐας, νομικά.

Οι γυναίκες είναι σοκαρισμένες από τον τρόπο που οι πρώην σύντροφοί τους προσπάθησαν να τις εκδικηθούν. Άλλες τρεις, πάντως, έχουν αυτοταυτοποιηθεί και προσπαθούν να υπολογίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Το πώς βρέθηκε το ατέρμονο υλικό, είναι άξιο απορίας. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι μαγνητοσκοπήσεις έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της Αχαΐας, είτε μέσα από ξενοδοχείο, οχήματα και ύπαιθρο είτε ακόμα και στη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο.

Η ηλικιακή οριοθέτηση αφορά σε ανθρώπους από 18 έως 35.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών έχει επιδοθεί σε έρευνα, όπως αναφέρεται, μέσω της οποίας έχει καταλήξει σε υπόπτους. Επίκειται, μάλιστα, με βάση την πληροφόρηση, κατάθεση ανωμοτί (δίχως να ορκιστούν) δύο νεαρών, οι οποίοι δεν είναι δύσκολο να μετατραπούν σε κατηγορούμενοι από μάρτυρες.

Οι Αρχές αναμένουν, συν τω χρόνω και από τη στιγμή που το θέμα έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας, ότι οι μηνύσεις από κορίτσια που θα αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους, θα πολλαπλασιαστούν. Το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η εκδίκηση μέσω αυτού του τρόπου έχει γίνει κακούργημα μετά την τροποποίηση του άρθρου 346 στον Ποινικό Κώδικα και επισείει τιμωρία φυλάκισης ως οκτώ έτη, είναι ότι παρά το γεγονός πως το cloud έχει κλείσει, τα βίντεο παραμένουν σε τουλάχιστον δεκάδες, όπως εκτιμάται, κινητά τηλέφωνα.

Ποιο ήταν, όμως, το κίνητρο; Υπάρχει περίπτωση, από την αρχή ως το τέλος, να αποδειχθεί ότι το εν λόγω κλαμπ ενεργούσε μόνο τιμωρητικά, δηλαδή με μέλη που απλώς ήθελαν να πουν τον τελευταίο, ανήθικο και πρόστυχο αν όλα αυτά ισχύουν, λόγο στις σχέσεις με τις πρώην τους;

Όπως φαίνεται, ο μίτος μόλις λύθηκε και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές.