Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι Τούρκοι που προσπαθούν να κατασκοπεύσουν τα νησιά με κάθε τρόπο. Το Star και ο Σπύρος Λάμπρου βρέθηκαν στη Σάμο όπου οι εθνοφύλακες σε συνεργασία με το λιμενικό «δείχνουν τα δόντια τους» στους γείτονες αφού από ξηρά και θάλασσα αποτρέπουν κάθε πιθανό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο  οι Έλληνες λιμενικοί, οπλισμένοι και με full face στο πρόσωπο, αποτρέπουν τους Τούρκους να κινηθούν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Με τα χέρια στο δίχτυ, βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να καταστρέψουν το τουρκικό πηδάλιο.

Το παιχνίδι της υβριδικής απειλής

Οι Τούρκοι προστατεύουν τους δουλεμπόρους. Ενώ σε άλλο ένα ντοκουμέντο, το οποίο εξασφάλισε η κάμερα του Star, φαίνεται η προσπάθεια των Ελλήνων να διασώσουν μετανάστες τη στιγμή που οι Τούρκοι παρακολουθούν διακριτικά.

Αξιωματικοί είπαν στο Star πως το νησί της Σάμου είναι ένας αστακός κι αυτό οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά.

Ανά πάσα στιγμή τα δάση έχουν σημεία όπου θα επανδρωθούν από δυνάμεις του πυροβολικού. Θα υπάρξει τεράστια δύναμη πυρός από εδώ προς τη θάλασσα, μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία.

«Περιμετρικά του νησιού υπάρχουν σκάφη του λιμενικού σώματος. Έχουν σφραγίσει στην κυριολεξία τα θαλάσσια σύνορα και δεν περνάει τίποτα» περιγράφει ο Γεώργιος Πέτρου, έφεδρος λοχαγός και αντιπρόεδρος εφέδρων αξιωματικών.

Στο παιχνίδι της υβριδικής απειλής οι Τούρκοι έχουν ρίξει και drones. «Πετάνε τακτικά τα drones, μπαίνουν στον δικό μας εναέριο χώρο με στόχο να φωτογραφίσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις» προσθέτει ο κ. Πέτρου.

Εθνοφύλακες σε Σάμο: «Δε φοβόμαστε τους Τούρκους ούτε κανέναν άλλον εχθρό»

O απεσταλμένος του Star Σπύρος Λάμπρου βρέθηκε στην ακριτική Σάμο και καταγράφει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις ανακοινώσεις των τούρκων ότι θα ενισχύσουν τη στρατιά του Αιγαίου.

«Εμείς είμαστε εδώ, γεννημένοι εδώ, είμαστε Σαμιώτες ακρίτες, είμαστε εθνοφύλακες σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό σημαίνει πως είμαστε ετοιμοπόλεμοι ανά πάσα στιγμή. Έχουμε ελαχιστοποιήσει τον φόβο της μάχης ή του πολέμου και λέμε ότι δεν φοβόμαστε τους Τούρκους ούτε κανέναν άλλον εχθρό» περιγράφει εθνοφύλακας στη Σάμο.

«Εμείς ξέρουμε κολύμπι και μπορούμε να κολυμπήσουμε μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας και να κάνουμε άλλες κινήσεις επιθετικές αν μας ζορίσουν πολύ οι Τούρκοι» προσθέτει.

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ του Star: