Συνεχίζονται οι έρευνες για τα δύο ναυάγια τα οποία σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε Κύθηρα και Λέσβο, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και ένα 15χρονο αγόρι.

Ο απολογισμός των δύο ναυαγίων με τους πρόσφυγες μετανάστες σε Κύθηρα και Λέσβο, παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα κάπως θολός. Και αυτό γιατί στη Λέσβο υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι κατάφεραν να βγουν στην ξηρά, ενώ στα Κύθηρα η επιχείρηση διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη και – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – αναζητούνται ακόμα 15 άνθρωποι.

Ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Λέσβο έφτασε στους 17, πρόκειται για 16 γυναίκες και για ένα αγόρι περίπου 15 ετών. Επίσης, εντοπίστηκε ζωντανή και μια ακόμα γυναίκα ανεβάζοντας στις 10 τις διασωθείσες οι οποίες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και νοσηλεύονται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος με τους πρόσφυγες μετανάστες στη Λέσβο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό, βυθίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) στην περιοχή «Προβοσκίδα», ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι που έφταναν τα 7 μποφόρ. Εκτιμάται ότι στην βάρκα επέβαιναν συνολικά 40 άτομα, τα οποία αναχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί.

Δείτε βίντεο:

Στις έρευνες συμμετείχαν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας. Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022), ανέφερε πως κάποιες από τις γυναίκες που διασώθηκαν εντοπίστηκαν σε σπηλιά. Είπε μάλιστα ότι οι άνδρες του Λιμενικού βουτούσαν με τα ρούχα στη θάλασσα καθώς φοβόντουσαν ότι υπάρχουν και παιδιά.

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών στα Κύθηρα

Αδιάκοπα συνεχίζονται και οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι. Μαρτυρίες ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ – σύμφωνα με το Λιμενικό – αναζητούνται 15 άνθρωποι.

Το ναυάγιο στα Κύθηρα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι. Στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 95 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι).

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν και «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού. Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο

Σημειώνεται ότι οι 69 διασωθέντες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος των Κυθήρων, έχουν βρει καταφύγιο σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού, ενώ 11 νοσηλεύονται. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος, αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, είδε να πνίγονται έξι άνθρωποι.

«Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα. Το σκάφος έσπασε γιατί είχε 8 μποφόρ και βγήκαν όλοι σε έναν κοίλο του βράχου εκεί. Αλλά το κύμα ήταν πάρα πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Ήταν αγκαλιασμένοι για να κρατηθούν στα κύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος των Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο