Όλο και περισσότερα είναι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης που στρέφονται στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων, τα οποία λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδά τους, δεδομένου ότι οι φετινές αιτήσεις αυξάνονται ραγδαία.

Είτε πολύτεκνες οικογένειες είτε μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ακόμη και αν δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, «χτυπούν» τις πόρτες των κοινωνικών παντοπωλείων, προκειμένου να ζητήσουν στήριξη, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως κρέας, βρεφικά γάλατα, αλλά και απορρυπαντικά.

Μέσω χορηγιών, μάλιστα, οι δήμοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα τρόφιμα, για να μην μείνει χωρίς τροφή και θέρμανση κανένα νοικοκυριό.

Το 2021-2022 σημειώθηκε 20% αύξηση στις αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ για τη φετινή χρονιά, η αύξηση στις αιτήσεις θα ξεπεράσει το 30%, καθώς τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι αρμόδιοι από τους πολίτες είναι καθημερινά δεκάδες.

Σε δηλώσεις στο thesstoday.gr, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης, ανέφερε ότι είναι αναμενόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας στα προϊόντα αλλά και των «τσιμπημένων» λογαριασμών στην ενέργεια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα αντικρίσουν τον χειμώνα.

«Ως δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών και να μειώσουμε τα έξοδά τους είτε αφορά οικογένειες είναι μονοπρόσωπα νοικοκυριά», τόνισε.

Όσον αφορά την επάρκεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου, επισήμανε ότι αυτήν τη στιγμή τα προϊόντα καλύπτουν τα νοικοκυριά, ενώ έχει ζητήσει να εφοδιαστεί το επόμενο διάστημα με περισσότερα τρόφιμα, καλώντας επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης να συνδράμουν.