Συνάντηση με τον Γιώργο Καρανίκα, πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, είχε την Τετάρτη ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας έδωσε τις ευχαριστίες του, μέσω του προέδρου του ΕΣΕΕ, στους εμπόρους της χώρας, που συνεισέφεραν ώστε ο ελληνικός τουρισμός να καταγράψει το 2022 «εξαιρετικές επιδόσεις», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι ταξιδιώτες κάνουν αγορές, μένουν ικανοποιημένοι από τα ελληνικά προϊόντα και γίνονται δέκτες της ελληνικής φιλοξενίας». Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπόρεσαν να κρατηθούν μέσω των αυξημένων τουριστικών ροών, εξέφρασε τη χαρά του και τόνισε πως «η σεζόν του 2022 απέδειξε πως ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον εμπορικό κόσμο».

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια, σε στρατηγικό επίπεδο, να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και να αναδειχθούν περισσότεροι προορισμοί. Με αυτόν τον τρόπο, θα «αυξηθούν τα έσοδα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Ο εμπορικός κόσμος είναι συνυφασμένος με τη μεσαία τάξη».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια κυρίως για το γεγονός ότι ο τουρισμός και το εμπόριο συνενώθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας. Ισχυρίστηκε πως «στις τουριστικές περιοχές έχουμε περισσότερα έσοδα, πολύ περισσότερα από πέρυσι, ενώ σε κάποιες ξεπερνάμε ακόμα και τα έσοδα του 2019». Στο μήκος κύματος της ενίσχυσης, χρονικά και εμπορικά, του τουρισμού στάθηκε και ο κ. Καρανίκας, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο ο τουρισμός να ενισχύει το εμπόριο 365 ημέρες το χρόνο».

Επιπλέον, μίλησε για τα οφέλη, που θα είναι πολλαπλά, από την πιο τακτική σχέση του τουρισμού με το εμπόριο. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η εθνική οικονομία θα αποκτήσουν πλεονέκτημα, κατά τον πρόεδρο του ΕΣΕΕ, που συμπλήρωσε: «Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε συμπαραστάτη τον υπουργό Τουρισμού και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να θέσουμε ακόμα μεγαλύτερους στόχους».