Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου Αφρικής. Ο Μακαριώτατος Θεόδωρος συνοδεύτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, και μίλησε τόσο στο σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, Στίβεν Ριτσέτι, όσο και στον ίδιο τον «πλανητάρχη» για τις επεκτατικές τάσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, που εισέβαλε αντικανονικά στο Πατριαρχείο Αφρικής.

Παρατίθεται το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα orthodoxtimes.gr, που αναφέρεται στη συνάντηση, το δώρο που έκανε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο Πατριάρχης για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη στο Πατριαρχείο, αλλά και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Θεόδωρος.

Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, έχοντας συνάντηση –μεταξύ άλλων- και με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, Στίβεν Ριτσέτι, και με μέλη του επιτελείου του, ενώ αργότερα στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Θεόδωρος είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για το έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην αντικανονική εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, ευχαριστώντας τον για τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Πατριαρχείο, αλλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ, αποκαλώντας τον «άνθρωπο της πίστης».

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω όχι μόνο την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την εισβολή από άλλη Εκκλησία στο δικό μου Πατριαρχείο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε πως «ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας». Επανέλαβε την εμπιστοσύνη του Πατριάρχη στην ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν όσα εξελίσσονται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

«Οι ΗΠΑ είναι ένα προπύργιο για τη θρησκευτική ελευθερία και τη δημοκρατία, και υποστηρίζουν αυτές τις αξίες σε όλον τον κόσμο, είτε στην Ουκρανία είτε στην Αφρική», δήλωσε.
biden_skandalo

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ευλογία του για το ταξίδι και την ακλόνητη αγάπη προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

«Στη διάρκεια του ταξιδιού μου στις ΗΠΑ, είχα την ευκαιρία να συναντήσω την ελληνική διασπορά της Αμερικής για πρώτη φορά και να μιλήσω μαζί τους για την ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική», πρόσθεσε ο κ. Θεόδωρος, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τη στήριξη και τη φιλοξενία.

Αργότερα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας, Ρασάντ Χουσέιν.

Παρών στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ήταν ο π. Άλεξ Καρλούτσος, ενώ οι Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος και Μέμφιδος Νικόδημος, συνόδευσαν τον Πατριάρχη στο υπουργείο Εξωτερικών.