Σε επιφυλακή βρίσκονται κάθε χρόνο οι αρχές της Κρήτης, καθώς δεκάδες είναι τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Κάποιοι πιάνουν τιμόνι χωρίς δίπλωμα, χωρίς να κατανοούν τα σήματα κυκλοφορίας και αυτό δεν είναι μυστικό…

Τα νέα στοιχεία που έρχονται από την Κρήτη προβληματίζουν και δείχνουν σε ένα βαθμό, τι συμβαίνει στους δρόμους και γιατί στους 4 νομούς, χάνονται κάθε χρόνο δεκάδες ζωές. Αυτή τη φορά τα στοιχεία έχουν να κάνουν με τσιγγάνους, πολλοί από τους οποίους οδηγούν χωρίς δίπλωμα και χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν τα σήματα κυκλοφορίας. Κάποιοι μάλιστα, δεν διστάζουν να αναπτύξουν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Συνολικά, 40 Ρομά σε πρώτο στάδιο θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης για την απόκτηση διπλώματος και την συμμετοχή Ρομά στην αγορά εργασίας.

Η εξοικείωση των οδηγών με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας αναμένεται να γίνει με σύγχρονα μέσα. Μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διαδικασίες το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή επιχειρώντας, όχι μόνο να αλλάξει την καθημερινότητα των Ρομά, αλλά και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους της Κρήτης.