Η έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πιλότων, στις εγκαταστάσεις της 120 Πτέρυγος Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στη διάρκεια ειδικής – εξ αναβολής – τελετής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και του Ισραηλινού ομολόγου του και Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της χώρας του, Μπένι Γκαντζ, ανοίγοντας έτσι μία νέα σελίδα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας 22 ετών, η κορυφαία ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems Ltd έχει αναλάβει να προμηθεύσει το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιλότων με:

• 10 νέα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 της ιταλικής Leonardo.

• Εξομοιωτές πτήσεως και εδάφους Ενσωματωμένων Εικονικών Ηλεκτρονικών Πτήσεως (Embedded Virtual Avionics/EVA) και Συστημάτων Βασικής Εκπαιδεύσεως Εδάφους (Ground Based Training System/GBTS).

• Παροχή πλήρους Συστήματος Εντολών και Ελέγχου (Command & Control System/CCS), που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.

• Την επαναφορά σε κατάσταση πτήσεως 25, από τα 45 συνολικώς μονοκινητήρια, turboprop, εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan, που διαθέτει συνολικώς η ΠΑ.

Τώρα, για τα εγκαίνια του Κέντρου έχουν περατωθεί οι επίγειες εγκαταστάσεις για τους εξομοιωτές πτήσης και εδάφους, ενώ έχουν επανέλθει σε κατάσταση πτήσεως 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan, από τα 25 της συμφωνίας.

Συμφώνως με τις ως τώρα πληροφορίες τα πρώτα εκπαιδευτικά Μ-346 αναμένονται να προσγειωθούν στην Καλαμάτα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, οπότε θα μπορεί να ξεκινήσει σε πλήρεις ρυθμούς το Κέντρο τη λειτουργία του.

Το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πιλότων της Καλαμάτας θα εκπαιδεύει τους νέους Έλληνες πιλότους των Rafale, των F-16V και των F-35A (Θεού θέλοντος), καθώς και ξένους πιλότους φίλων Αεροποριών, που αναμένεται να φτάσουν στο Κέντρο βάσει διμερών συμφωνιών για την πτητική τους εκπαίδευση!