Μία εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση εξουδετερώσης ναρκών θαλάσσης πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Εξουδετερώσης Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στην περιοχή της Τουρλίδας Μεσολογγίου.

Και λέμε ότι η προαναφερθείσα επιχείρηση ήταν δύσκολη και απαιτητική καθώς η περιοχή που εντοπίστηκαν οι δύο παλαιές νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει χαρακτηριστεί στις μέρες μας ως περιοχή NATURA και οι νάρκες έπρεπε να μεταφερθούν εκτός των ορίων της για να εξουδετερωθούν, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο περιβάλλον!

Πιο συγκεκριμένα, η εξουδετέρωση αφορούσε δύο θαλάσσιες νάρκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίες ήταν βυθισμένες κοντά στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού του Μεσολογγίου.


Η καταστροφή των ναρκών περιελάμβανε αρχικά τη θετική αναγνώρισή τους, την εν συνεχεία ανάσυρσή τους από τον πυθμένα, για να ακολουθήσει η μεταφορά σε ασφαλές καθορισμένο σημείο, εκτός της περιοχής NATURA, και τελικώς η εξουδετέρωσή τους με ελεγχόμενη έκρηξη.

Όλες οι προαναφερθείσες φάσεις της επιχειρήσης πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, που είχε αποκλείσει την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 για τη χλωρίδα και πανίδα της, γι΄αυτό και ελήφθησαν όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας.