apth_nomiki
Ελλάδα

Πτώση φοιτητή στο ΑΠΘ: Εκτός κινδύνου ο 19χρονος - «Αρχίζαμε το μάθημα και ξαφνικά ακούσαμε “έπεσε το παιδί”»

«Είναι τραγικό που έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να καταλάβουμε τι γίνεται στα πανεπιστήμια, για την κατάσταση στα πανεπιστήμια» ανέφερε, συμφοιτήτρια του 19χρονου

Ένα σοκαριστικό ατύχημα συνέβη την Τρίτη στο ΑΠΘ, καθώς ένας φοιτητής τραυματίστηκε κατά την πτώση του στο κενό από τον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής.

Μάλιστα, για αρκετές ακόμα ημέρες, άγνωστες ακόμη στον αριθμό, θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο ο 19χρονος φοιτητής του ΑΠΘ που έπεσε από περβάζι του 3ου ορόφου του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Ο νεαρός νοσηλεύεται στη Δ’ Χειρουργική Κλινική του «Γ. Παπανικολάου» εκτός, ενώ φέρει κακώσεις στο σώμα του και κάταγμα στο ένα του χέρι.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό στο ΑΠΘ σημειώθηκε χθες, Τρίτη, όταν ο 19χρονος φοιτητής έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου της Νομικής Σχολής στη διάρκεια του μαθήματος. Ευτυχώς, η μονάδα του κλιματιστικού, που βρισκόταν από κάτω σταμάτησε τη φόρα της πτώσης του, με αποτέλεσμα μονάχα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Συμφοιτήτρια του 19χρονου, που βρίσκονταν στην αίθουσα Νομικής Σχολής την ώρα που σημειώθηκε το συμβάν, μίλησε στην ΕΡΤ.

«Είναι τραγικό που έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να καταλάβουμε τι γίνεται στα πανεπιστήμια, για την κατάσταση στα πανεπιστήμια» ανέφερε, εμφανώς ταραγμένη. Η ίδια μίλησε για το σοκ που υπέστησαν όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα και είπε πως κάποιοι χρειάστηκαν ώρα για να μπορέσουν να κατέβουν και να δουν από κοντά το θέαμα του συμφοιτητή τους να βρίσκεται στο έδαφος, έχοντας πέσει από το παράθυρο του 3ου ορόφου.

«Είμαστε πάρα πολλά άτομα επειδή έχουν συμπτύξει τα τμήματα. Κανονικά στην αίθουσα είμαστε 100 άτομα σε κάθε τμήμα, τώρα είμαστε 200 επειδή υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Είμαστε πολλά παιδιά και η κατάσταση είναι ασφυκτική, ειδικά όταν φοράς και μάσκα με τόσο κόσμο στην αίθουσα. Για αυτό και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Και οι καθηγητές το λένε να μένουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μπορούμε να πάρουμε ανάσα και για λόγους υγιεινής. Το παιδί, από ότι έχω καταλάβει δεν είδε ότι το παράθυρο ήταν ανοιχτό και για αυτό έπεσε» τόνισε η φοιτήτρια μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ξαφνικά ακούσαμε “έπεσε το παιδί”»

«Ήμουν στην αίθουσα και θα άρχιζε το μάθημα, όταν ξαφνικά ακούσαμε “έπεσε το παιδί”. Κανείς μας δεν ήθελε να το πιστέψει. Πήγαμε στο παράθυρο και καταλάβαμε ότι έπεσε από τον 3ο όροφο» δήλωσε η νεαρή επαναλαμβάνοντας πως το σοκ για τους παριστάμενους ήταν μεγάλο.

Πρύτανης Πρύτανης: «Είμαστε δίπλα στο παιδί»

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Κοσμήτορας της Νομικής σχολής ακολούθησαν το ασθενοφόρο που μετέφερε τον 19χρονο φοιτητή στο νοσοκομείο και ενημερώνονται διαρκώς από τη διοίκηση και τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του, η οποία εξελίσσεται ομαλά και δεν εμπνέει ανησυχία. «Πραγματικά ήταν ένα σοκαριστικό περιστατικό, δε χωρά αμφιβολία. Από την πρώτη στιγμή είμαστε δίπλα στο παιδί και την οικογένεια του» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 19ρονος φοιτητής έπεσε από το παράθυρο. Αυτό που προέχει, δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, είναι η αποθεραπεία του φοιτητή. Όπως είπε μάλιστα, μιλώντας με τον 19χρονο, ο ίδιος του είπε ότι «κάθισα σε ένα σημείο και αν με ρωτούσαν αν ήταν τοίχος ή παράθυρο δε θα γνώριζα».

Σε σχέση με όσα ανέφερε η φοιτήτρια στην ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κτιριακό και δεν το έχουν αποδεχθεί, ενώ είπε πως όσοι έχουν υπάρξει φοιτητές σε μεγάλα ακροατήρια γνωρίζουν την κατάσταση. Ο τρόπος χειρισμού είναι ωστόσο, ζήτημα του Κοσμήτορα της κάθε σχολής, δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε επίσης ότι υπάρχει επί σειρά ετών πρόβλημα στη στελέχωση του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς την περίοδο από το 2010 έως και το 2016 συνταξιοδοτούνταν κάθε φορά 80-100 καθηγητές και η κατάσταση βελτιώθηκε μόνο κατά το 2019-2020. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού, ενώ έκανε λόγο και για το θέμα των μετεγγραφών, που αυξάνουν και συχνά διπλασιάζουν τον αριθμό των φοιτητών.

Κλειστή σήμερα η Νομική - Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μετά το περιστατικό με τον 19χρονο φοιτητή, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σήμερα (19.10.2022) θα παραμείνει κλειστή. Επίσης, με αφορμή τον τραυματισμό του 19χρονου φοιτητή θα πραγματοποιηθούν σήμερα δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πανεπιστημιακό campus. Συγκεκριμένα, στις 10 πμ οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στην Κοσμητεία της Σχολής Νομικών, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών. Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία.

Το ότι η σχολή της Νομικής του ΑΠΘ θα παραμείνει κλειστή γνωστοποίησε μέσω email προς τους φοιτητές ο Κοσμήτορας της Σχολής Παναγιώτης Γκλαβίνης, στο οποίο τους ενημέρωσε και για την πορεία της υγείας του 19χρονου.

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ και GRTimes