Στον Πειραιά κατέπλευσε από χθες το πρωί το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS «Defender» μετά τη συνεκπαίδευσή του με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο επισκέψεως εθιμοτυπικού χαρακτήρος για την ανάπαυση του πληρώματός του.

Η συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» και του αντιτορπιλικού HMS «DEFENDER» του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και είχε τη μορφή PASSEX (Passing Exercise).

«Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής, προχωρητικών ελιγμών καθώς και κατεύθυνσης ελικοπτέρου. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

iiuiuh

Το HMS «DEFENDER» άρχισε να κατασκευάζεται το 2009 στα ναυπηγεία των BAE Systems στη Σκωτία και είναι στην ενεργό υπηρεσία στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου από το Μάρτιο 2013.

Το σκάφος έχει μήκος 152,4 μέτρα, μέγιστο πλάτος 21 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 7,4 μέτρων, ενώ το πλήρωμά του ανέρχεται σε 235 άτομα το περισσότερο. Την παρούσα χρονική στιγμή το πλήρωμά του αποτελείται από 191 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και της μικρής ομάδος των Βασιλικών Πεζοναυτών, οι οποίοι επιβαίνουν σε όλα τα πολεμικά πλοία του Βρετανικού Στόλου εν πλω.

19_oct_001_02__01_

Η μέγιστη ταχύτητα πλεύσεως του σκάφους είναι 30 κόμβοι, που παράγονται από δύο αεριοστροβίλους Rolls Royce συνολικής ισχύος 43 mW και σε δύο κινητήρες εσωτερικής καύσεως (diesel) μικρότερης ισχύος, που καταλήγουν σε δύο άξονες και ισάριθμες έλικες.

Ο οπλισμός του το σύστημα με 48 κάθετα εκτοξευόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-15 μικρής εμβέλειας και Aster-30 μεγάλης εμβέλειας, 8 πυραύλους Harpoon εναντίον στόχων επιφανείας, ένα πυροβόλο των 4,5 ιντσών, 2 των 30 mm, 2 συστήματα εγγύς αντιπυραυλικής προστασίας (CIWS) τύπου Phanlanx των 20 mm, καθώς και μέχρι 2 ελικόπτερα Lynx Wildcat ή ένα μεγαλύτερο Merlin.