Για τις ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο οι παιδόφιλοι για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά μίλησε στο MEGA ο δικηγόρος Φώτης Σπυρόπουλος.

Ο δικηγόρος υπογράμμισε πως το βασικό πρόβλημα του διαδικτύου είναι να εντοπιστούν όλοι όσοι κρύβονται πίσω από διάφορα προφίλ και συνομιλούν με ανήλικα παιδιά, ενώ συμπλήρωσε πως μέσω ειδικών τεχνικών, όπως το dark web, οι χρήστες αυτοί μπορούν να αποκτήσουν IP που να παραπέμπει σε άλλες χώρες, τους λεγόμενους «διαδικτυακούς παράδεισους», όπως λένε χαρακτηριστικά οι παιδόφιλοι.

«Καθένας που συνδέεται στο διαδίκτυο παίρνει ένα μοναδικό αριθμό χρήστη. Είναι σαν το νούμερο τηλεφώνου, απλώς για το διαδίκτυο», εξήγησε σχετικά με το IP ο κ. Σπυρόπουλος. «Μπορεί κάποιος να συνδεθεί από την Ελλάδα και να φαίνεται ότι συνδέεται από χώρα που δεν υπάρχει νομοθεσία για το διαδίκτυο, προκειμένου να μην μπορούν να βρουν ποιος είναι. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί κάποιος να κρύψει εύκολα τα ίχνη του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Επιπλέον, ο δικηγόρος τόνισε πως οι παιδόφιλοι μπορούν να ανταλλάξουν υλικό παιδικής πορνογραφίας που να είναι κρυμμένο ακόμα και σε pixel φωτογραφίας και μέσω κωδικών και ειδικών προγραμμάτων να μπορέσουν να εντοπίσουν τη φωτογραφία ή να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για να προσεγγίσουν ανήλικους.

Τέλος, σχολιάζοντας την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «η υπόθεση είναι μοναδική στα χρονικά λόγω του όγκου της, λόγω των πολλών ανθρώπων που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την ανήλικη. Αυτό τον όγκο τον δημιουργεί η χρήση του διαδικτύου που έχει μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες θυματοποίησης. Αυτό είναι το κριτήριο. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή».