Ας κάνουμε μερικές παραδοχές πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε κουβέντα. Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη νοσηρή υπόθεση του Κολωνού, μας σοκάρουν όλους. Όσο μάλιστα η υπόθεση προχωράει και νέα δεδομένα βγαίνουν στο φως, ο αποτροπιασμός μεγαλώνει. Είναι κάτι που μας σοκάρει για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Είναι ένα θέμα το οποίο οφείλει να μας απασχολήσει; Προφανώς και ναι. Είναι επίσης ένα θέμα το οποίο πρέπει όχι απλά να χτυπήσει καμπανάκια αλλά καμπαναριά ολόκληρα. Αφορά την κοινωνία μας, τους γύρω μας και αν θέλετε την ίδια μας την οικογένεια, τη μελλοντική για όσους σκοπεύουν να δημιουργήσουν, τις επόμενες γενιές και το μέλλον αυτού εδώ του τόπου.

Προσοχή όμως. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Ποιος είναι αυτός; Να επιτρέψουμε ο τρόπος που θα γίνει η συζήτηση αυτή, να ποτίσει με δηλητήριο την ίδια μας την κοινωνία. Και στο τέλος αντί να αναζητούμε τη λύση του προβλήματος, να αντιμετωπίζουμε ένα μεγαλύτερο.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν αφήσουμε ανθρώπους να εκμεταλλευτούν ένα θλιβερό και σοκαριστικό γεγονός για να δομήσουν πολιτική ατζέντα.

Δεν είναι κάτι που θα δούμε να συμβαίνει πρώτη φορά και το επικίνδυνο είναι ότι στη δημόσια σφαίρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατοχυρωμένη πατέντα στο να εργαλειοποιούν σύνθετα ζητήματα, να λαϊκίζουν, να χρησιμοποιούν εύπεπτα συνθήματα και να παρουσιάζουν εύκολες λύσεις, γενικεύσεις και αφορισμούς για όλα και για όλους.

Το έκαναν πριν χρόνια εγκατεστημένοι στην πάνω και την κάτω πλατεία στο Σύνταγμα, ταΐζοντας το τέρας του λαϊκισμού το οποίο στο τέλος έκαναν παχύσαρκο σε σημείο που θα μπορούσε να καταβροχθίσει το μέλλον μας. Φτάσαμε στο σημείο ο λαϊκισμός να κανονικοποιηθεί και να μπει μέχρι και στη Βουλή, να εκπέμπει προσβολές και μίσος από το βήμα της Βουλής, ποτίζοντας με δηλητήριο τη συνείδηση συνανθρώπων μας. Μετά από χρόνια και πολλές περιπέτειες αυτό σταμάτησε και κάποιοι «καταδικάστηκαν» από τον ελληνικό λαό με τον πολιτικό αφανισμό και το περιθώριο.

Υπάρχουν κι εκείνοι όμως που είναι πάντα έτοιμοι να υιοθετήσουν κάθε υπόθεση για να πετύχουν τον στόχο τους. Να βάλουν κομματικό πρόσημο σε ένα γεγονός που αφορά την κοινωνία μας, εμάς τους ίδιους, τις οικογένειες μας, το μέλλον μας. Οφείλουμε να κλείσουμε τα αφτιά μας στις Σειρήνες του νοσηρού λαϊκισμού τους και να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Εδώ δεν πρέπει να μιλήσουμε για πολιτικές καριέρες και διαχείριση αλλά για την πραγματικότητα. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό και να προτείνουμε λύσεις δραστικές και εφαρμόσιμες. Πρώτα όμως να μην επιτρέψουμε σε όσους τρέφονται από νοσηρές λογικές να δηλητηριάσουν τον διάλογο αυτόν.

*Ο Γιώργος Βρεττάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός MSc και Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά.