Με την Ελένη Ράικου να επιμένει στις καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης της και παρά το γεγονός ότι δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων και από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού αλλά και την πρόεδρο του Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου συνεχίστηκε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο.

«Η συμπεριφορά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήταν εκβιαστική»

Η κυρία Ράικου χαρακτήρισε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «παρεμβατικό, πιεστικό και φορτικό» ενώ για την συμπεριφορά του είπε πως ήταν «εκβιαστική».

Η κυρία Ράικου ωστόσο διαχώρισε τη στάση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τα υπόλοιπα μέλη της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι υπόλοιποι ήταν υποστηρικτικοί, πλην του κατηγορουμένου υπουργού, ο οποίος είχε τη δική του ατζέντα.

Ο διάλογος

Συνήγορος Δημ. Παπαγγελόπουλου: Γιατί πηγαίνατε στο γραφείο του, αφού ήταν παρεμβατικός;

Μάρτυρας: Ήταν υπουργός και εγώ προϊσταμένη δικαστικής υπηρεσίας.

Η μάρτυρας επανέλαβε ότι δεχόταν παρεμβάσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, λέγοντας: «Έκανα τη χαζή. Του έλεγα όταν μου ζητούσε κάτι, «ναι, θα το δούμε». Τον είχαμε ανάγκη ανάγκη ήταν υπουργός».

Πρόεδρος: Και τι, χαζός ήταν; Δεν έβλεπε οτι δεν το κάνατε;

Μάρτυρας: Όταν δεν του το έκανα το χατίρι, αυτό που ήθελε να του κάνω, έβλεπα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Υπερασπ. Παπαγγελόπουλου: Είναι μια ψευδής κατάθεση από την αρχή έως το τέλος.

Μάρτυρας: Ανακαλεστε! Ξυπνήσαμε μια ωραία πρωία 4 εισαγγελείς, που δεν έχουμε σχέσεις μεταξύ μας και είπαμε να μπλέξουμε τον κατηγορούμενο!

Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Ράικου- πάντως- επέμεινε πως η κρίση της είναι ότι στην υπόθεση της Novartis τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τους κατασκεύασε η διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη, μετά από προτροπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η εν ενέργεια εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως στην κατάθεση της στο Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis , δεν αναφέρθηκε σε προσπάθεια παρέμβασης του πρώην υπουργού σε άλλες υποθέσεις καθώς δεν ρωτήθηκε . «Δεν με ρώτησε για άλλες υποθέσεις αλλά αποκλειστικά και μόνο για την Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια εξήγησε πώς μετά την πολύωρη κατάθεση της επέστρεψε στον Άρειο Πάγο και «αποκάλυψε» ποιος είναι ο Ρασπούτιν .

Πρόεδρος: Καταγγείλατε κάποιες παρεμβάσεις ;

Μάρτυρας: Δεν με ρώτησε για οποιεσδήποτε άλλες… Όταν γύρισα ανέφερα ποιος ήταν ο Ρασπούτιν , προσωνύμιο που εγώ είχα δημοσιοποιήσει. (…) Με κάλεσε ο κ. Σοφουλάκης , ας μη με καλούσε. Από την ώρα που πήγα θα έλεγα τι έχει γίνει.

Πρόεδρος: Μόνη σας το είπατε ποιος είναι

Μάρτυρας: Ήδη , είχα εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά… Το είπα , δεν με ρώτησε.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, η οποία την διαδέχθηκε στην Εισαγγελία Διαθφοράς, ότι δεν έστειλε στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η μάρτυρας δεν επέρριψε ευθύνες στην κατηγορούμενη αναφέροντας :« Οι αναφορές δεν έκαναν λόγο σε συγκεκριμένο υπουργό. Δεν μπορούσαν να σταλούν στην λογική του αμελλητί. Ηθελαν ψάξιμο».