Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει λίγο μετά τις 11.00 στην οδό Τσιμισκή, τη μαθητική παρέλαση, που ως είθισται πραγματοποιείται την προηγούμενη μέρα της μεγάλης στρατιωτικής, για την 28η Οκτωβρίου.

Μαθητές και μαθήτριες καταχειροκροτήθηκαν από πλήθος κόσμου. 

Στην παρέλαση, συμμετείχαν, φέτος συνολικά 21 σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές.

parelasi__2_
parelasi__4_
parelasi__1_
parelasi__5_
parelasi__3_

Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησαν μαθητές από τα σχολεία του δήμου. Νέες από το Λύκειο Ελληνίδων ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, ανέλαβαν τον ρόλο των δεικτών στην παρέλαση, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στους επίσημους παραβρίσκονται μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου , ο γενικός γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης και ο Ζ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς.

parelasi__7_

Οι δηλώσεις των επισήμων

Στ. Καλαφάτης: Είναι τα παιδιά μας που μας κάνουν υπερήφανους

«Τιμώντας την επέτειο του ΟΧΙ, χειροκροτήσαμε σήμερα τα νιάτα της Θεσσαλονίκης, τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας. Είναι τα παιδιά μας που μας κάνουν υπερήφανους, είναι οι σκυταλοδρόμοι της πορείας του Γένους σε ένα καλύτερο αύριο. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Τιμούν τις εθνικές παραδόσεις, αναδεικνύουν τη δύναμη της παιδείας ως στυλοβάτη του Έθνους, μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας, με αξίες και ιδανικά που έρχονται από μακριά και μπορούν να μας οδηγούν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Είναι η εγγύηση ότι ο τόπος αυτός είναι προορισμένος να πάει πιο ψηλά, πιο μπροστά. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους», δήλωσε μετά την παρέλαση ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Απ. Τζιτζικώστας: Στόχος μας τα νέα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν στον τόπο τους

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρέλασαν σήμερα συνδέουν το ένδοξο παρελθόν της χώρας μας με το παρόν και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον. Αισιοδοξία και ελπίδα. Εμείς, γι' αυτό το λόγο ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας στο πώς θα δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν στα νέα αυτά παιδιά να δημιουργήσουν στον τόπο τους και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Γι αυτό, το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνονται 52 νέες σχολικές μονάδες σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, η ψηφιοποίηση των πανεπιστημίων, γιατί μέσα από τα εχέγγυα που θα τους παρέχουμε πιστεύουμε ότι πραγματικά αυτά τα νέα παιδιά θα μπορέσουν να βρουν στο μέλλον δουλειά, να μείνουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τα καταφέρουμε», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

parelasi__6_
parelasi__8_
parelasi__9_
parelasi__10_

Κ. Ζέρβας: Αυτά τα παιδιά θα είναι στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών του μέλλοντος

«Σήμερα καμαρώσαμε τα νιάτα της πατρίδας μας, της πόλης μας, της Μακεδονίας. Το πρώτο συναίσθημα είναι μια γλυκιά νοσταλγία, καθώς θυμήθηκα κάποια χρόνια παλαιότερα όταν είχα παρελάσει την ίδια μέρα στο ίδιο σημείο. Το δεύτερο συναίσθημα είναι αυτό της συνέχειας. Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν τις αξίες, την αποφασιστικότητα, θα είναι στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών του μέλλοντος. Συγχαρητήρια στους γονείς, στους καθηγητές, συγχαρητήρια στα ίδια τα παιδιά. Χρόνια πολλά σε όλους», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δ. Γαλαμάτης: Ο κοινός βηματισμός των νέων παιδιών αναπτερώνει την ελπίδα για το αύριο της Ελλάδας

«Τα νέα παιδιά της Θεσσαλονίκης, με τον κοινό βηματισμό της σημερινής τους παρέλασης, τίμησαν όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για την ελευθερία της πόλης μας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Παράλληλα, αυτός ο κοινός βηματισμός τους συμβολίζει την πνευματική τους συστράτευση στα θρανία των σχολείων, των οποίων η Πολιτεία στηρίζει και υποστηρίζει, προσφέροντας εκείνα τα εργαλεία και τα εφόδια, πρωτίστως όλη εκείνη τη γνώση, που ενισχύει και δυναμώνει τη συγκρότηση και την αυτοπεποίθησή τους, που οδηγεί εντέλει στη χειραφέτησή τους, για το επόμενο μεγάλο τους βήμα, το περάσμά τους σε λίγα χρόνια στο κοινωνικό πεδίο. Τελικά, αυτός ο κοινός βηματισμός τους, τονώνει την αισιοδοξία όλων μας, αναπτερώνει την ελπίδα για το αύριο της Ελλάδας, όσες δυσκολίες, όποιες προκλήσεις κι αν κληθεί να αντιμετωπίσει. Χρόνια πολλά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

parelasi__7_

*Με πληροφορίες από thestival, GRTimes