Όπως υποστηρίζεται από τους ειδικούς αναμένεται να φουντώσει η πανδημία στη χώρα μας και να αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα εντός του Νοεμβρίου καθώς η υποπαραλλαγή της Όμικρον BQ.1 χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως μεταδοτική. Κατά τον ίδιο μήνα αναμένεται να κάνει την ηχηρή εμφάνισή της και η γρίπη. Συνεπώς, εκτάκτως σήμερα το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης.

Η ενημέρωση θα γίνει από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος TheTOC, η αποψινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης θα επικεντρωθεί αφενός στην υπενθύμιση των ευρωπαϊκών συστάσεων για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αφετέρου στην επιτάχυνση του αντιγριπικού εμβολιασμού υπό το πρίσμα της αναμενόμενης έξαρσης.

Οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, και οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως το νέο κύμα του κοροναϊού θα έρθει ακόμη πιο γρήγορα, και εξαιτίας των μεταλλάξεων, αλλά και επειδή σε μεγάλο βαθμό έχει εκλείψει η ανοσία από τις προηγούμενες δόσεις.

Φοβούνται αυξημένη διασπορά και επαναλαμβάνουν πως πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των αναμνηστικών δόσεων με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των εξήντα ετών.

Φοβίζει η νέα μετάλλαξη

Η νέα παραλλαγή ΒQ1 είναι πιο μεταδοτική από τον "Κένταυρο" και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας επαναμολύνσεις, όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνει να προκαλεί σοβαρή νόσηση, όπως άλλωστε και οι άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον (BA.4/BA.5). Ακόμη όμως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σημειώνεται πως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και βήχα.

Καμπανάκι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ο επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι σημείωσε ότι "οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω".
Παράλληλα υπογράμμισε ότι "η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ", καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.