«Μονόδρομο» αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός των πολιτών, καθώς τρεις υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, οι BQ.1, BQ.1.1 και ΧΒΒ, εντοπίστηκαν στη χώρα και η επιδημία του κορονοϊού κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «πολυδημία», λόγω της γρίπης και ιώσεων.

Την Τρίτη (1/10) καταγράφηκε στην Ελλάδα και η τελευταία από τις τρεις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα με την ΧΒΒ, τα επτά στην Αττική και το 1 στην Κρήτη. Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός των στελεχών BQ.1 και BQ.1.1, προ δύο εβδομάδων. Καταγράφεται επίσης σταθερά η παρουσία του ανασυνδυασμένου στελέχους του Κένταυρου.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εκ των στελεχών της ΒΑ.2 ταυτοποιήθηκαν 17 δείγματα ως υποπαραλλαγή BA.2.75 (δηλαδή Κένταυρος) και οκτώ ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως υποπαραλλαγή BQ.1 και ένα ως ΒQ.1.1.

Εμβόλια

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπενθύμισαν χθες, Τρίτη (1/11), στη διάρκεια ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για τη διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για γρίπη για άτομα ευάλωτα και ηλικίας άνω των 60 χρόνων, που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση ή και με θάνατο.