Από τις 5 έως τις 11 Νοεμβρίου αναμένεται «απόβαση» εκπροσώπων από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, καθώς αντιπροσωπεία 30 πανεπιστημίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσει στην Ελλάδα, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της Εκπαίδευσης. Πάνω από 70 πρυτάνεις, κοσμήτορες και καθηγητές από εμβληματικά ιδρύματα, όπως το Columbia, το Johns Hopkins, το Princeton, το Yale, το William & Mary, το Harvard και ακόμα 25 αμερικανικά πανεπιστήμια, θα βρεθούν στην Ελλάδα, με στόχο να εδραιωθούν οι υπάρχουσες συνεργασίες τους με τα ελληνικά ΑΕΙ και ταυτόχρονα να επιτευχθούν νέες, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την αναβάθμιση των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που αποτελούν τα τελευταία τρία χρόνια πυλώνα της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας.

1_2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, αποτελούν ισχυρό παίκτη στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη και η διασύνδεση των Ιδρυμάτων μας με κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας συμβάλλει τα μέγιστα στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η Ελλάδα διεθνής εκπαιδευτικός κόμβος, που θα αποτελεί πόλο έλξης για φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

▶Πάνω από 70 πρυτάνεις, κοσμήτορες και καθηγητές από εμβληματικά ιδρύματα, όπως το Columbia, το Johns Hopkins, το Princeton, το Yale, το William & Mary, το Harvard και ακόμα 25 αμερικανικά πανεπιστήμια, θα βρεθούν στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει επίσημη εκδήλωση για την υποδοχή των εκπροσώπων των πανεπιστημίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της Συνόδου Πρυτάνεων, γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση στο εγχείρημα της ποιοτικής αναβάθμισης και της εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ανά ομάδες

Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι των κορυφαίων αμερικανικών Ιδρυμάτων θα επισκεφθούν, ανά ομάδες, το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργασιών, ενώ δεν θα περιοριστούν μόνο στα Ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Αντιθέτως, θα έρθουν σε επαφή και με τα περιφερειακά, με στόχο τη συνολική ανάδειξη των Ιδρυμάτων της χώρας ως ακαδημαϊκού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα λάβουν μέρος σε εξιδεικευμένα σεμινάρια, ενώ θα τους δοθεί η ευκαιρία να περιηγηθούν σε αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία.

2_2
Tα πανεπιστήμια που θα στείλουν αντιπροσωπίες τους στη χώρα μας θα είναι τα εξής: California Polytechnic State University, Carnegie Mellon University, Columbia University, George Mason University, Harvard University, Indiana University, Johns Hopkins University, Joliet Junior College, Lehigh University, Michigan State University, Ohio Northern University, Princeton University, Roger Williams University, Rutgers University, Stockton University, Tufts University, University of Alabama, University of California (Berkeley), University of Cincinnati, University of Delaware, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Kentucky, University of South Alabama, University of Southern California, Viterbi School of Engineering, University of Texas - Health Science Center, Wayne State University, Widener University, William & Mary, Yale University και York College of Pennsylvania.

Οι ευκαιρίες

Με τις συνεργασίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και με τις νέες ευκαιρίες που πρόκειται να προκύψουν από την επίσκεψη των Αμερικανών πανεπιστημιακών φαίνεται πως το τοπίο στα ελληνικά ΑΕΙ αλλάζει και τα Ιδρύματά μας γίνονται εξωστρεφή, διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Παράλληλα, η εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, βασισμένου στην υψηλού επιπέδου έρευνα και την καινοτομία, συμβάλλει στην ανάσχεση του «brain drain», την ώρα που η προσέλκυση ξένων φοιτητών ενισχύει σημαντικά την εγχώρια οικονομία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 200 προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα, ενώ ξεχωρίζουν τα δύο προγράμματα προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά, ένα στις Κλασικές Σπουδές και ένα στην Ιατρική, το οποίο έχει προσελκύσει 20 φορές περισσότερες αιτήσεις από τις προσφερόμενες θέσεις. Παράλληλα, στα σκαριά είναι η δημιουργία δεύτερου αγγλόφωνου προγράμματος Ιατρικής σε ΑΕΙ της χώρας.

Η υψηλού επιπέδου έρευνα και η καινοτομία συμβάλλουν στην ανάσχεση του «brain drain»


Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ωστόσο, δεν συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον μόνο στους τομείς των κλασικών σπουδών, που ήταν ανέκαθεν το δυνατό της στοιχείο λόγω της γένεσης των επιστημών της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας στην Ελλάδα. Οι συνεργασίες των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία Ιδρύματα τα εξωτερικού επεκτείνονται και σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, δείχνοντας πως με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που ευνοεί την κινητικότητα, η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους τομείς Εκπαίδευσης.

3_2

Πτυχία και ανταλλαγή γνώσεων: Πολλαπλά οφέλη για φοιτητές και καθηγητές

H συµβολική επίσκεψη που θα λάβει χώρα σε µερικές ηµέρες από σήµερα επισφραγίζει το µεγάλο βήµα για τα ελληνικά πανεπιστήµια, που εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές, καθώς στο εγγύς µέλλον τα µέλη της ελληνικής ακαδηµαϊκής κοινότητας θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν µε συναδέλφους τους από τα πανεπιστήµια των ΗΠΑ, να κάνουν από κοινού έρευνα, να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και να παίρνουν κοινά ή διπλά πτυχία.

200 προγράµµατα σπουδώνστην αγγλική γλώσσα λειτουργούν στη χώρα µας, ενώ ξεχωρίζουν τα δύο προπτυχιακά, στις Κλασικές Σπουδές και στην Ιατρική, µε το τελευταίο να έχει προσελκύσει 20 φορές περισσότερες αιτήσεις από τις προσφερόµενες θέσεις


Η στρατηγική εκπαιδευτική σχέση της Ελλάδας µε τις ΗΠΑ ήταν η πρώτη που δροµολογήθηκε το 2019 και έκτοτε ακολούθησαν πρωτοβουλίες συνεργασίας µε Ιδρύµατα της Ευρώπης και του Ηνωµένου Βασιλείου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει από πλευράς της κυβέρνησης η στρατηγική που έχει αναπτυχθεί µε σκοπό την εξωστρέφεια και την κινητικότητα των ελληνικών ΑΕΙ, που προωθεί την αλλαγή κουλτούρας και ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες:

• Τη θέσπιση ενός νέου νοµοθετικού πλαισίου, το οποίο παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήµια να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσµα συνεργασιών (π.χ. κοινά / διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά προγράµµατα).
• Την παροχή εκτεταµένων χρηµατοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των πανεπιστηµίων σε αυτή την προσπάθεια.
• Την έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων µε χώρες-κλειδιά στο διεθνές ακαδηµαϊκό γίγνεσθαι.

Η κυβέρνηση έχει δεσµευτεί γι’ αυτή την «αλλαγή παραδείγµατος» στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικότερα για την εµβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων µε τα Ιδρύµατα του εξωτερικού. Για τον σκοπό αυτόν, συνεχίζεται η στενή συνεργασία του υπουργείου Παιδείας µε τις πρεσβείες τρίτων χωρών για τη δηµιουργία και εµβάθυνση συνεργασιών.

4_2

Πλέον τα ΑΕΙ έχουν την απαιτούµενη ελευθερία να συνάψουν συνεργασίες µε ξένα Ιδρύµατα, ενώ µέχρι πρότινος η υπογραφή υπουργού ήταν αναγκαία για κάθε κίνηση τέτοιου είδους. Αποτέλεσµα τούτου είναι η κινητικότητα και η διεθνοποίηση να έχουν γίνει βασικές αξίες των πανεπιστηµίων, εξ ου και σχεδόν τα µισά ΑΕΙ της χώρας έχουν επιλέξει την εξωστρέφεια ως πυλώνα-κριτήριο για την αξιολόγησή τους, η οποία προσµετράται για το 20% της χρηµατοδότησής τους.

5_2