papatheodorou
Ελλάδα

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Στις φυλακές Τριπόλεως - Στον ίδιο θάλαμο με άλλους 19 - Όλα όσα υποστήριξε στην απολογία του

«Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του Διαδικτύου για την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου»

Παγωμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται πλέον στις φυλακές Τρίπολης.

Ο συγγραφέας κρατείται σε θάλαμο με άλλα 19 άτομα, μετά την αποκάλυψη της ζοφερής δράσης του και τη σύλληψή του στις 18 Οκτωβρίου για κατοχή σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας με ανήλικους κάτω των 12 ετών.
Πλέον ο ίδιος πασχίζει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, μέχρι η υπόθεση να φθάσει στο ακροατήριο.

Πληροφορίες λένε ότι μέχρι τις 2 Νοεμβρίου ήταν ήρεμος, όμως στη συνέχεια άρχισε να δείχνει ανήσυχος και, όπως λένε «πηγές» στο protothema.gr, ιδιαίτερα στρεσαρισμένος.

Μέχρι στιγμής έχει δεχθεί μόνο ένα επισκεπτήριο από τον πατέρα του, δεν έχει ζητήσει κάτι ιδιαίτερο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως αντιμετωπίζει προβλήματα με το ουροποιητικό του σύστημα, χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής αιτηθεί ιατρικής συνδρομής.

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Στην απολογία του, σύμφωνα με τον ιστότοπο protothema.gr, επικαλέστηκε ως βασικό επιχείρημα για την αθωότητά του ότι «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στον σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων».

«Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του Διαδικτύου για την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου», έγραφε, επίσης, στο υπόμνημα που κατέθεσε στις 21 Οκτωβρίου στην ανακρίτρια ο 55χρονος συγγραφέας, προκειμένου να δικαιολογήσει το σκληρο πορνογραφικο υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του και τον οδήγησε στη φυλακή.

Στο υπόμνημά του ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στον σκληρό δίσκο (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ειδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Το κατασχεθέν υλικό –το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:
-το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων
-το πώς γίνεται η «πρόσκληση» προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης
-ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κ.λπ.

Από το πρόγραμμα e-mule υπάρχει η δυνατότητα μόνο να κατέβουν αρχεία π.χ. ταινίες κινηματογράφου, τραγούδια. Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δεν μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ, αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία.

Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές – και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης. Περνούσε χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και ετών από την τελευταία φορά που μπορεί να προέβαινα στη λήψη κάποιων αρχείων προκειμένου να προχωρήσω την έρευνά μου. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να κρατήσω το κατασχεθέν υλικό επ’ αόριστον αλλά θα προέβαινα στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου. Επιπλέον, από τα αρχεία που φέρεται να έχω κατεβάσει, έχω διαγράψει πολλά εξ αυτών».