«Τέλος καλό, όλα καλά» για το θρίλερ με τα δύο αεροπλάνα της Emirates, με επίκεντρο το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, «πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη, από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος", δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μιας πτήσης και τη μη αναχώρηση της έτερης, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».




Το χρονικό


Όλα ξεκίνησαν όταν σε δύο πτήσεις της Emirates, που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα, με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, σήμανε «συναγερμός», καθώς πληροφορία από τη CIA μιλούσε για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.

Η πρώτη πτήση πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι παρέμεινε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή της. Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο, πριν δοθεί άδεια για αναχώρηση, που έγινε στις 22:06 την Πέμπτη. Ωστόσο, κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχαν βιώσει.

Η πτήση EK209 της Emirates αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Καθώς το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου μία ώρα στον αέρα και συγκεκριμένα πάνω από τη Μάλτα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, CIA, ενημέρωσαν την Ελλάδα ότι στο αεροσκάφος επιβαίνει ύποπτο άτομο για τρομοκρατία αραβικής καταγωγής.


Όπως φαίνεται, στα δεδομένα της πτήσης από το FlightRadar, πάνω από τη Σαρδηνία, η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά.
Αμέσως ο πιλότος ζήτησε από Γαλλία και Ιταλία να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους, ωστόσο οι δύο χώρες αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

____________2022-11-11__12_46_28___
Η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον χάρτη.


Σύμφωνα με τους επιβάτες, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τους επιβάτες πως πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Έπειτα από λίγα λεπτά, εντούτοις, από το παράθυρο του αεροσκάφους φαινόταν ξεκάθαρα πως ο πιλότος άδειαζε τα καύσιμα του αεροσκάφους, υπό τον φόβο τρομοκρατικής ενέργειας.

Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του ύποπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα, υπήρχε ωστόσο ο φόβος ότι ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον χάρτη.

Άμεσα, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16C Block.52+ ADV της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό με το αεροσκάφος της Emirates, που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Τα μαχητικά αυτά ήταν τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της 115 Πτέρυγος Μάχης, που απογειώθηκαν για τον σκοπό αυτόν από την Αεροπορική Βάση της Σούδας, κατευθυνόμενα δυτικά, όπου και συνάντησαν το επιβατικό αεροσκάφος και κατευθύνονταν μαζί προς τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Τα μαχητικά της Π.Α. εκτέλεσαν αποστολή «renegade», δηλ. αντιμετώπισης δυνητικού «τρομοκρατικού» περιστατικού στον αέρα.