Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά)
Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά) Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
ermou_krousmata
Ελλάδα

Δημήτρης Παρασκευής: Η διασπορά της γρίπης ξεκίνησε - Ποιοι πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού στην κοινότητα

Έκκληση να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους, ενόψει έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, απηύθυνε στους ηλικιωμένους και sτις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Προς το παρόν καταγράφεται σημαντικός αριθμός περιστατικών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, χωρίς όμως να παρατηρείται αυξητική τάση στην κοινότητα.

Τα ποσοστά της γρίπης σε αυτά τα περιστατικά είναι χαμηλά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διασπορά της γρίπης έχει ξεκινήσει, χωρίς ακόμα να παρατηρείται σημαντική έξαρση. Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι αυτή η εικόνα θα επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα και γι' αυτό έχει σημασία να επισπευσθεί ο εμβολιασμός για τις ομάδες πληθυσμού που είναι αναγκαίος», αναφέρει ο καθηγητής στο iefimerida.gr.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού και ιδιαίτερα των παθογόνων που λόγω των μέτρων της πανδημίας είχαν περιορισμένη διασπορά στην κοινότητα.


Γιατί οι ιώσεις «χτυπούν» σε μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά

Στα παιδιά η κυκλοφορία των ιών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή.

«Τα παιδιά νοσούν σε μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά με ήπια συμπτώματα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανοσία γι' αυτά τα παθογόνα αναπτύσσεται μέσω μόλυνσης μ’ αυτούς τους ιούς. Τα περισσότερα από τα παιδιά και ειδικά τα μικρότερα απ’ αυτά, λόγω των προηγούμενων περιοριστικών μέτρων, δεν έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα σε αυτούς τους ιούς και, συνεπώς, δεν έχουν αναπτύξει ανοσία. Αυτό έχει ως συνέπεια να προσβάλλονται σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά κατά κανόνα νοσούν ήπια», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Ο ίδιος αναφέρεται στη σημασία τήρησης των προληπτικών μέτρων, με τα οποία εξοικειωθήκαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η χρήση των προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, η απομόνωση σε περίπτωση συμπτωμάτων, η υγιεινή των χεριών, ο περιορισμός των επαφών με ευπαθείς ομάδες, αν υπάρχει υποψία μόλυνσης με κάποιον από τους ιούς του αναπνευστικού, θα περιορίσει τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μέχρι τώρα η κυκλοφορία του COVID-19 αλλά και ο κίνδυνος σοβαρής νόσου έχουν μειωθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι γενικότερα τα χαρακτηριστικά ενός επερχόμενου κύματος θα είναι ήπια σε σχέση με το παρελθόν».


«Δεν εξετάζονται νέα μέτρα ενόψει του κύματος των ιώσεων»

Προς το παρόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Παρασκευής, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές δεν εξετάζουν τη λήψη επιπλέον μέτρων.

«Στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς, τα προληπτικά μέτρα είναι τα ήδη γνωστά. Σε κάθε περίπτωση μέτρα θα πρέπει να συστήνονται ανάλογα με τα επίπεδα διασποράς και την επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας», λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την COVID-19, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η ανοσία είναι σημαντική και η νόσος έχει καταστεί ήπια, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες που ο κίνδυνος παραμένει υπολογίσιμος. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη.

Γι’ αυτό έχει σημασία να τονιστεί η αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων στην πρώτη περίπτωση και ο εμβολιασμός στη δεύτερη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής νόσου στις ομάδες πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο.

Πηγή: iefimerida.gr