Για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες μέχρι αργά το βράδυ οι Τούρκοι ξεπέρασαν τις 100 παραβιάσεις στο Αιγαίο, ανεβάζοντας και διατηρώντας το θερμόμετρο της εντάσεως στα ύψη, με πλήθος επανδρωμένων και μη επανδρωμένων (UAV) πτητικών μέσων με 104(!) παραβιάσεις, 10 παραβάσεις και μία υπέρπτηση, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ.

Συμφώνως με αυτά, χθες, 2 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ισάριθμα «ζευγάρια» εκσυγχρονισμένων μαχητικών F-4E Phantom II, καθώς και 2 UAV και ισάριθμα αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων ATR-72, συνολικώς 12 αεροσκάφη, από τα οποία κανένα μαχητικό δεν ήταν οπλισμένο, πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 104 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 104 παραβιάσεις του ΕΕΧ, οι 64 πραγματοποιήθηκαν από τα UAV, οι 12 από τα μαχητικά και οι υπόλοιπες 28 από τα ATR-72.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις ήταν η υπερπτήση που σημειώθηκε στις 09:33, όταν ένα UAV πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.