Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, η οποία θα διαρκέσει έως και το βράδυ της Τετάρτης (23/11), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Αρχικά ο καιρός θα χαλάσει στη δυτική και βαθμιαία στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στο βαρομετρικό χαμηλό, που δημιουργήθηκε στον Κόλπο της Γένοβας με την ονομασία «Denise» και το οποίο πρόκειται να κινηθεί ανατολικά προς τη Βόρεια Αδριατική και τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια.

Το σύστημα αυτό συνοδεύεται από μετωπική δραστηριότητα και παράλληλα θα προκαλέσει τοπικές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ:

Από το απόγευμα της Τρίτης (22/11) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (23/11) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και τη Νότια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη (23/11), καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα, θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τη Δυτική και τη Νότια Κρήτη και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα (κυρίως περιοχή Καστελλορίζου) και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.

Το βαρομετρικό χαμηλό, το κέντρο το οποίου βρίσκεται στην Ιταλία και το οποίο θα κινηθεί ανατολικά, με αποτέλεσμα το ψυχρό μέτωπο που το συνοδεύει να επηρεάζει τον καιρό στην Ελλάδα ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης (22/11), περιγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές, οι καταιγίδες, που θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, και η πρόσκαιρη ενίσχυση των νοτίων ανέμων. Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Μeteo, τα επεισόδια βροχόπτωσης τόσο για την Τρίτη (22/11) όσο και για την Τετάρτη (23/11) θα είναι επιπέδου επικινδυνότητας 3.

 EMY: Η πρόβλεψη του καιρού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε όλη τη χώρα την Τετάρτη (23/11) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική, την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και τη Νότια Πελοπόννησο και βαθμιαία το Ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη Δυτική και τη Νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.