Τα διαδοχικά ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών, όπως αυτό της εκπομπής Live News στο MEGA, αποδομούν συναπτώς τις όμορφες στιγμές που η οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου διαφήμιζε. Ένας κόσμος που παρουσιαζόταν ιδανικός για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, χωρίς οικογένειες, που τους προσφερόταν μια ευκαιρία να μεγαλώσουν χωρίς απωθημένα, φαίνεται μέσα από τις μαρτυρίες τους πως ήταν ένα κολαστήριο. 

Δύο εικόνες εντελώς διαφορετικές. Για χρόνια όλοι γνώριζαν τη μία όψη της Κιβωτού, εκείνη της προσφοράς και αλληλεγγύης. Σήμερα καταγγέλλεται μια αλλιώτικη, που μένει να αποδειχθεί εντός δικαστικής αιθούσης.

Δύο όψεις


Στο βίντεο φαίνεται η Ευγενία, το «πρόσωπο» της Κιβωτού. Το παιδί που είχαν επιλέξει οι ιθύνοντες της δομής να προβάλλουν προς τα έξω για να αναδείξουν το έργο τους.

Φτιάχνει σαπούνια, μαγειρεύει και δείχνει στην κάμερα πώς φτιάχνουν κομπόστα φρούτων.

Μια ιδανική εικόνα που δεν παραπέμπει σε ίδρυμα, αλλά σε ένα φιλόξενο σπίτι, γεμάτο μυρωδιές, χαμόγελα, δραστηριότητες για μικρά παιδιά. Η Ευγενία, όμως, μεγάλωσε και σήμερα μιλά για το τι βίωνε μέσα στη δομή και έκρυβε καλά πίσω από το χαμόγελο.

«Με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική, τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”», περιέγραψε αποκλειστικά στο Live News.

Ο μικρός Παΐσιος κουβαλά μαζί με άλλα παιδιά τα αυγά που μόλις έχουν μαζέψει. Και πανηγυρίζει σαν μια γροθιά με τους συμπαίκτες του. Αυτό τον είχαν μάθει να κάνει και να λέει όταν ο τηλεοπτικός φακός ξεκινούσε να γράφει… Γιατί όταν έσβηνε…

«Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα…», δηλώνει σήμερα ο Παΐσιος.

Ειδυλλιακά προβαλλόταν στα media η επαφή των παιδιών της Κιβωτού με τη φύση και τη γη, με τα ίδια τα παιδιά πάντως να καταγγέλλουν σήμερα πως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.

«Μας έλεγαν ότι θα κάνετε “εργοθεραπεία”. Έτσι την είχαν ονομάσει. Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι. Με 40 βαθμούς από πάνω μας, και ήμασταν με τσουγκράνες και μας έλεγαν “να τα βγάζατε από τις ρίζες”. Και όταν τους λέγαμε “δεν μπορούμε άλλο”, απαντούσαν “έλα, κάνε, κάνε, κάνε”» αποκαλύπτει πρώην τρόφιμος.

Η «εικόνα» της Κιβωτού


Μέσω αγαπημένων ηθοποιών και τραγουδιστών όπως ο Πάνος Μουζουράκης, η Κιβωτός επικοινωνούσε το έργο και τη δράση της.

Αλλά η μεγαλύτερη διαφήμιση της δομής ήταν τα ίδια τα παιδιά, που εμφανίζονταν χαρούμενα, ευτυχισμένα και πάντα προσεγμένα.

Ακόμα και ο 19χρονος, που πρώτος άνοιξε τον χορό των καταγγελιών, μιλούσε σε βίντεο που η ίδια η Κιβωτός είχε επιμεληθεί για το σπουδαίο έργο της δομής.

«Στην ουσία τον υπηρετούσα. Του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Επίσης, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου», αποκάλυψε ο 19χρονος.

Δύο εικόνες εντελώς διαφορετικές. Για χρόνια όλοι γνώριζαν τη μία όψη της Κιβωτού, εκείνης της προσφοράς και αλληλεγγύης. Σήμερα καταγγέλλεται μια αλλιώτικη, που μένει να αποδειχθεί εντός δικαστικής αιθούσης.