Σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας αποτελεί η εκλογή του Έλληνα δικηγόρου Παναγιώτη Περάκη στο αξίωμα του προέδρου του CCBE, δηλαδή του ευρωπαϊκού φορέα των δικηγόρων, στον οποίο συμμετέχουν οι εθνικοί δικηγορικοί σύλλογοι από 46 χώρες, μεταξύ των οποίων όλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας συνολικά περισσότερους από 1,1 εκατ. δικηγόρους.

Το CCBE (συστάθηκε πριν από 60 χρόνια) διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στην Ευρώπη για τα θέματα απονομής της Δικαιοσύνης και, γενικότερα, για ό,τι σχετίζεται με το κράτος δικαίου, καθότι αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Ε.Ε., κυρίως της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, για τα θέματα αυτά, ενώ διατηρεί στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος μέχρι χθες κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στον ευρωπαϊκό φορέα των Δικηγορικών Συλλόγων, γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Γαλλία, όπου έκανε μεταπτυχιακά στο δίκαιο της πληροφορικής και τη νομική πληροφορική.

Ο κ. Περάκης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 2011 έως το 2020, οπότε και παραιτήθηκε. Πέρα από την άσκηση της δικηγορίας, είναι ενεργός πολίτης, παρεμβαίνοντας συχνά στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τσάτσου, έχει συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ είναι κι ένα από τα πρόσωπα που πρόσφατα πήραν την πρωτοβουλία ίδρυσης της Κίνησης για την Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.