Η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς γιορτάστηκε, στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο με ένα γλέντι μέσα στον κορμό μιας αρχαίας ελιάς, που ξέρει ό,τι έχει γίνει στον κόσμο τα τελευταία 2,5 χιλιάδες χρόνια. 

Στην Κρήτη υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα ηλικίας από 600 έως και 3.500 ετών, σύμφωνα με Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Περίπου 200 ελαιόδεντρα είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Είναι ζωντανά μνημεία της φύσης, αποδίδουν ακόμα τους καρπούς τους, που τρώγονται ως βρώσιμες ελιές ή γίνονται λάδι.

Η συγκεκριμένη ελιά είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.500 ετών και βρίσκεται στο χωριό Κάτω Ασίτες του δήμου Ηρακλείου. Η περίμετρος του δέντρου σε ύψος 90 εκατοστών από το έδαφος, είναι 12 μέτρα. Ο ιδιοκτήτης της, Ζαχαρίας Λεστάκης, την φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια.

«Στο παρελθόν τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης ήταν πολύ περισσότερα. Πολλά, όμως, ξεριζώθηκαν και έγιναν καυσόξυλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να τα προστατεύει, είναι ιδιωτικά. Από το 2009 έως και το 2012, εκατό πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης (σήμερα Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) κάναμε εθελοντικά καμπάνια για τη διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων. Σώσαμε έτσι αρκετά δέντρα» ανέφερε.

Τώρα, με την ενεργειακή κρίση, αυτά τα ζωντανά μνημεία της φύσης κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς η αγορά ζητά καυσόξυλα. Έτσι, άρχισε μία νέα καμπάνια, αυτή τη φορά από τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, στο πλαίσιο του project του με τίτλο «Τέχνη κατ' αγρόν».