Στενός συνεργάτης του πατέρα Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσµου», οργάνωσης η οποία πλέον ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές, βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ξυλοδαρµών παιδιών φιλοξενούµενων σε δοµές εκτός Αθηνών. Το συγκεκριµένο πρόσωπο βρίσκεται δίπλα στον ιερέα για πάνω από 20 χρόνια. Υπήρξε, µάλιστα, ένα από τα πρώτα παιδιά που φιλοξένησε η «Κιβωτός του Κόσµου».

Στη συνέχεια, µετά την ενηλικίωση, προσελήφθη ως εργαζόµενος στoν οργανισµό και αποτελεί ένα από τα πιο έµπιστα πρόσωπα του ιδρυτή της. Η πρώτη καταγγελία σε βάρος του εργαζοµένου στην «Κιβωτό του Κόσµου» έγινε πριν από εφτά ολόκληρα χρόνια, το 2015, και αφορούσε υπόθεση ξυλοδαρµού. Ο συγκεκριµένος άνθρωπος, ο οποίος µάλιστα έχει σπουδάσει Θεολογία, εµφανιζόταν ως ένας από τους µεγαλύτερους υπέρµαχους της «Κιβωτού του Κόσµου» και προέβαλλε το προφίλ του φιλεύσπλαχνου, ο οποίος ήθελε να βοηθήσει παιδιά που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη θέση όπου είχε βρεθεί ο ίδιος στο παρελθόν. Τα όσα, όµως, καταλογίζονται σε βάρος του πραγµατικά σοκάρουν. Ο καταγγελλόµενος, αντί να βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών, να τα βοηθά, να τους δίνει το καλό παράδειγµα και να είναι δίπλα τους στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, φέρεται να τα κακοποιούσε, να τα χτυπούσε και να τα τιµωρούσε µε τρόπους που δεν χωράει το ανθρώπινο µυαλό.

ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙ∆ΙΑ

Το ανώτατο στέλεχος φέρεται συγκεκριµένα για ασήµαντη αφορµή να χειροδίκησε σε βάρος 13χρονου, ενώ καταγγέλλεται πως έχει κακοποιήσει σωµατικά και άλλα τρία παιδιά. Και αυτά συνέβησαν µόνο σε µία από τις δοµές της «Κιβωτού του Κόσµου» στην επαρχία. Το ίδιο πρόσωπο εµπλέκεται και στην καταγγελία ξυλοδαρµού που έγινε τον περασµένο Αύγουστο στη δοµή του Βόλου. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, ένα από τα παιδιά που χτυπήθηκαν -17 ετών- ήταν σε τόσο άσχηµη κατάσταση που είχε πρηστεί το µάτι του και το αυτί του έβγαζε αίµατα.

Την ίδια στιγµή, υπάρχουν και καταγγελίες πως κλείδωνε τα παιδιά στην αποθήκη και τα χτυπούσε µε σφαλιάρες. Στο πλευρό του µάλιστα σε αυτές τις συµπεριφορές φέρεται να είχε και τη σύζυγό του, η οποία επίσης καταγγέλλεται πως είχε σηκώσει χέρι σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στις δοµές του οργανισµού. Παρόµοιες συµπεριφορές, κακοποιητικές, φέρεται να είχε και έτερος εργαζόµενος στην «Κιβωτό του Κόσµου», ο οποίος επίσης ελέγχεται για υποθέσεις ξυλοδαρµών. Είναι από τα πρόσωπα που υπήρξαν παιδιά της «Κιβωτού του Κόσµου» και στη συνέχεια απορροφήθηκαν ως εργαζόµενοι στον οργανισµό.

«Αυτοί οι δύο µεγάλωσαν και είναι χρόνια στην “Κιβωτό” και δίπλα στον πατέρα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του οργανισµού» αναφέρουν στα «Π» καλά πληροφορηµένες πηγές σχετικά µε τα πρόσωπα που φέρονται να είναι πρωταγωνιστές των κακοποιητικών συµπεριφορών και των ξυλοδαρµών. Λόγω αυτού και παρά το γεγονός ότι αρκετά περιστατικά είχαν φτάσει στα υψηλά κλιµάκια της «Κιβωτού», τα πρόσωπα αυτά παρέµεναν στις θέσεις τους και συνέχιζαν αυτές τις συµπεριφορές.

Σε δύο σκέλη

Οι εισαγγελείς ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και ∆άφνη-Κυριακή Τσίχλη ερευνούν τις δέκα καταγγελίες που έχουν υποβληθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη, µε την έρευνά τους να επικεντρώνεται σε δύο σκέλη. Από τη µία διερευνώνται οι καταγγελίες που αφορούν σωµατικές βλάβες και κακοποιήσεις, τις επονοµαζόµενες «συνέπειες», σύµφωνα µε τον κώδικα που είχαν στην «Κιβωτό του Κόσµου», και, από την άλλη, µαρτυρίες που αφορούν σεξουαλικές ασέλγειες, αυτή του 19χρονου, που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο, και δύο ακόµα, οι οποίες βρίσκονται υπό έρευνα.

Οι κινήσεις των εισαγγελικών Αρχών είναι προσεκτικές, καθώς στην προκειµένη περίπτωση τα θύµατα είναι παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί κακοποιητικές συµπεριφορές, ενώ, σε περίπτωση που χρειαστεί, οι καταθέσεις τους θα δοθούν παρουσία παιδοψυχολόγων.

Ηδη στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων έχουν αρχίσει µε ταχείς ρυθµούς την εξέταση µαρτύρων, µε πρώην εργαζοµένους και τροφίµους της δοµής να περνούν το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Οι καταθέσεις που έχουν δοθεί µέχρι τώρα επιβεβαιώνουν σε µεγάλο µέρος τις καταγγελίες, ωστόσο οι εισαγγελικές Αρχές επιθυµούν να «δέσουν» την υπόθεση µε όσο το δυνατόν περισσότερες µαρτυρίες πρώην παιδαγωγών, πρώην κοινωνικών λειτουργών και πρώην τροφίµων. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των εισαγγελέων είναι η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόµενων δύο εβδοµάδων.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/11