viasmos
Ελλάδα

Κωπηλασία: «Δεν είναι κάτι κακό», έλεγε στη 16χρονη για την ασέλγεια ο προπονητής της

«Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω. Άρχισαν να τρέμουν τα πόδια μου», λέει η ανήλικη αθλήτρια

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία που έκανε ο δικηγόρος της 16χρονης αθλήτριας της κωπηλασίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον 38χρονο προπονητή της.

Τις εφιαλτικές και φρικιαστικές στιγμές που έζησε για επτά μήνες η αθλήτρια, που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητή της, έφερε στο «φως» το protothema.gr και ο δημοσιογράφος Στράτος Λούβαρης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τους γονείς της ανήλικης και τον δικηγόρο της οικογένειας, Όθωνα Παπαδόπουλο, η 16χρονη αθλήτρια περιγράφει με λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στοιχεία τη φρίκη που καταγγέλλει ότι ζούσε για μήνες από τον 38χρονο προπονητή της. Την ίδια ώρα, το περιστατικό έχει αναφερθεί και στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να διερευνηθεί εις βάθος η σοβαρή καταγγελία.

Ο άντρας, καθώς είχε τη συμπεριφορά ανθρώπου που νοιάζεται για το καλό της κοπέλας, φέρεται να επιδιδόταν επανειλημμένως σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της και να την εκμεταλλεύεται σεξουαλικά από τον περσινό Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ, παράλληλα, φέρεται να ασκούσε ψυχολογική πίεση και να εκτόξευε απειλές, προκειμένου να μην προβεί σε καταγγελία και αποκαλυφθούν οι πράξεις του.

Όπως υποστηρίζει η ανήλικη, ο προπονητής είχε χειραγωγική συμπεριφορά απέναντί της και προσπαθούσε να την πείσει πως ό,τι συνέβαινε ήταν φυσιολογικό ανάμεσα στη σχέση προπονητή - αθλήτριας. Η ίδια περιγράφει πως «πάγωσε» και άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της όταν ο προπονητής της την πλησίασε, την αγκάλιασε και τη φίλησε, καθώς δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη σε αυτή την ηλικία.

Μάλιστα, ο 38χρονος προπονητής είναι δεσμευμένος και εμφανιζόταν ως πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Προπονούσε την κοπέλα από την ηλικία των 13 ετών και είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ίδιας και της οικογένειάς της. Ωστόσο, η συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ανήλικης, ήταν εντελώς διαφορετική απέναντί της. Ο 38χρονος είχε απομονώσει την ανήλικη από τους υπόλοιπους αθλητές της ομάδας και ασχολείτο αποκλειστικά μαζί της, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο της ομάδας. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν κίνησε υποψίες στους υπόλοιπους αθλητές, καθώς ο προπονητής παρουσιαζόταν ως ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος που ουδέποτε είχε δώσει δικαιώματα.

Η 16χρονη αθλήτρια, περιγράφοντας τη φρικιαστική κατάσταση που βρισκόταν και από την οποία προσπαθούσε να αποδράσει, έδωσε συγκεκριμένα σημεία και ημερομηνίες που ο προπονητής της την εκμεταλλευόταν σεξουαλικά και ασελγούσε στο κορμί της, ενώ η ίδια δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει.

«Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν γνωρίζω από αυτά τα πράγματα και πώς να αντιδράσω. Άρχισαν να τρέμουν τα πόδια μου. Αυτός το κατάλαβε και μου έλεγε "μην αγχώνεσαι". Μου έλεγε πως "δεν πρέπει να στεναχωριέσαι", καθώς "δεν είναι κάτι κακό" και με ρωτούσε αν θέλω να με χαϊδέψει», είναι μερικά μόνο από όσα περιγράφει η ανήλικη και δημοσιεύει το protothema.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η ανήλικη υποστηρίζει πως ο προπονητής της την κακοποίησε σεξουαλικά αρκετές φορές και σε διαφορετικά μέρη όλους αυτούς τους μήνες που φοβόταν να μιλήσει και δεχόταν απειλές. Ο εφιάλτης της φέρεται να συνεχιζόταν ακόμα και μετά την προπόνηση και τις φορές που ο προπονητής της ειδοποιούσε τηλεφωνικά τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μην έρθουν, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι θέλει να προπονηθεί μόνος του με την πρωταθλήτρια κωπηλασίας και να την προετοιμάσει για αγώνες.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, σύμφωνα με το protothema.gr, φέρεται να έγιναν για πρώτη φορά στο σπίτι του 38χρονου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή που η οικογένεια της ανήλικης είχε εστιάσει την προσοχή της στο δεύτερο παιδί τους, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, και προσφέρθηκε να πηγαίνει ο ίδιος τη 16χρονη στην προπόνηση και να την επιστρέφει στο σπίτι. Οι γονείς, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον 38χρονο προπονητή, τον οποίο γνώριζαν χρόνια, τον ευχαριστούσαν θερμά για την κατανόηση και τη συμπαράσταση που έδειχνε, χωρίς να μπορούν να φανταστούν όσα θα ζούσε το παιδί τους στα χέρια του.

Όπως αποκάλυψε η ανήλικη, ο 38χρονος, που είχε αναλάβει να την επιστρέψει από την προπόνηση, προφασίστηκε ότι έπρεπε να κάνει μια στάση στο σπίτι του για να πάρει κάποια πράγματα και της πρότεινε να ανέβει στο διαμέρισμα για να τον περιμένει. Τότε ήταν η στιγμή που βρήκε την ευκαιρία για να ασελγήσει εις βάρος της. Επιπλέον, τουλάχιστον μία φορά φέρεται να την οδήγησε και να την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά σε ένα από τα διαμερίσματα που διατηρεί και εκμεταλλεύεται με βραχυχρόνια μίσθωση, η διεύθυνση του οποίου αναφέρεται και στη μηνυτήρια αναφορά.

Ανάμεσα σε όσα καταγγέλλει η ανήλικη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι ο 38χρονος την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά και δύο φορές μέσα στο βαν του κωπηλατικού συλλόγου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετάβαση των αθλητών σε προπονήσεις, ενώ η στάση του ήταν αφόρητα πιεστική απέναντί της και δεν σταματούσε να την παρενοχλεί.

Η αποκάλυψη του εφιάλτη και η καταγγελία για την παιδοψυχολόγο

Το προηγούμενο διάστημα οι γονείς της 16χρονης, η οποία είναι αριστούχος μαθήτρια, αντιλήφθηκαν ότι ήταν πολύ άσχημα ψυχολογικά και απευθύνθηκαν σε παιδοψυχολόγο, προκειμένου να τη βοηθήσουν και να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Η ανήλικη μπορεί να μην ήταν σε θέση να μιλήσει στους γονείς της για όσα ζούσε επί σειρά μηνών, όμως αποκάλυψε στην παιδοψυχολόγο τη σεξουαλική κακοποίηση και την πίεση που δεχόταν από τον προπονητή της.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η οικογένειά της, αντί η ειδικός να ειδοποιήσει τους γονείς της, για να προχωρήσουν σε καταγγελία και να γλιτώσουν το παιδί τους από τον εφιάλτη που ζούσε, εκείνη κάλεσε σε κοινή συνεδρία θύμα και θύτη, χωρίς να τους αναφέρει το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η 16χρονη φέρεται να υποστηρίζει πως όταν ο 38χρονος συνάντησε την παιδοψυχολόγο, έδειξε να τη γνωρίζει, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο αθλητικός σύλλογος κωπηλασίας όπου εργαζόταν ο καταγγελλόμενος έπαυσε άμεσα τη συνεργασία τους, ενώ η οικογένεια της ανήλικης δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά ενάντια στον σύλλογο.

«Η οικογένεια είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την υπόθεση, ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να μην μπορέσει ποτέ ο κατηγορούμενος να ξανακάνει τις ίδιες πράξεις. Αναμένουμε τις εξελίξεις και την έρευνα», τονίζει στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Όθωνας Παπαδόπουλος.

«Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι όταν οι γονείς του κοριτσιού είδαν ότι βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο, ανέθεσαν την παρακολούθηση του παιδιού σε ειδική παιδοψυχολόγο, στην οποία τελικά το παιδί αποκάλυψε τι ήταν αυτό που του συνέβαινε και έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της ψυχολογικής του κατάστασης. Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη παιδοψυχολόγος όχι μόνο δεν ανακοίνωσε το παραμικρό στους γονείς του παιδιού, αλλά αντίθετα πραγματοποίησε και κοινή συνεδρία του παιδιού μαζί με τον προπονητή, που ήταν το ίδιο πρόσωπο που τελούσε σε βάρος της το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια από πρόσωπο αρμόδιο και υπεύθυνο για την επίβλεψή της», ανέφερε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή: protothema.gr