Νέες δυνατές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Εύβοιας και έγιναν αισθητές και στην Αττική περίπου 50 λεπτά μετά τα 4,8 Ρίχτερ, που είχαν σημειωθεί στις 06.32.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 07.23 και είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε με διαφορά 1 λεπτού, στις 07.24, δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Για «εκτόνωση» έκανε λόγο λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μολονότι, όπως είπε, «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

Δείτε τον χάρτη με το επίκεντρο του σεισμού των 4,2 Ρίχτερ

protos

O πρώτος σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 06.30 το πρωί της Τρίτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο την Εύβοια.

Η αρχική αυτόματη λύση που εκδόθηκε δευτερόλεπτα μετά τη σεισμική δόνηση μέτρησε τον σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκε στις 06.32 και είχε επίκεντρο 9 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Ζάρακες.

Δείτε τον χάρτη με το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ

deyteros

Κατά την αυτόματη λύση ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 13,3 χλμ. και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ ακολούθησε σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

tritos

Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός της Τρίτης «είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα».

«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση», πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί».

Επίσης, στις 07.56 σημειώθηκε νέος σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή με αυτήν των 4,8 Ρίχτερ, που έγινε επίσης αισθητός σε περιοχές της Αττικής.

tetartos
Να σημειωθεί ότι στη 01.38 τα ξημερώματα στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων.
pemptos

jkj

Λέκκας για σεισμό στην Εύβοια: Ήταν μια έκπληξη - Δεν υπάρχει εμφανές ρήγμα στο σημείο

Μιλώντας στο Mega ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, για τον σεισμό στην Εύβοια, επισήμανε πως «στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα.

Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μια περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: H περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε μεγάλους σεισμούς

«Όλοι καταλάβαμε τους δύο σεισμούς», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Είπε πως δεν γνωρίζει εάν ο 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ σεισμός είναι ο κύριος, ενώ σημείωσε ότι η περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε μεγάλους σεισμούς. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός.

Τέλος, ανέφερε ότι τα παλιά κτίρια θεωρούνται πιο ευάλωτα στον σεισμό σε σχέση με τα κτίρια που έχουν χτιστεί με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό.