Ενα στα τρία κορίτσια και ένα στα επτά αγόρια έχουν πέσει θύµατα σεξουαλικής κακοποίησης και αυτό είναι ένα διεθνές στατιστικό δεδοµένο. Στην πραγµατικότητα, µόνον η ίδια η κοινωνία, µε βάση τη σχετική εκπαίδευσή της στις καλές πρακτικές, µπορεί να προλάβει τέτοια αποτρόπαια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Αυτά τονίζει σε συνέντευξή της στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η διακεκριµένη Αµερικανίδα καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Τολέδο του Οχάιο των ΗΠΑ, Μισέλ Νοξ, την οποία συναντήσαµε στο περιθώριο συµποσίου µε θέµα την αντιµετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων, το οποίο διοργάνωσε την περασµένη εβδοµάδα, στην Αθήνα, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

Εάν υποπτευόµαστε ότι λαµβάνει χώρα σεξουαλική κακοποίηση κάποιου ανηλίκου, να καταγγέλλουµε την εν λόγω περίπτωση στις αρµόδιες Αρχές, συστήνει, µεταξύ άλλων, η κορυφαία στο επιστηµονικό αντικείµενό της Αµερικανίδα πανεπιστηµιακός.

nox
Συλλαµβάνουµε έναν παιδόφιλο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, τον δικάζουµε και τον κλείνουµε φυλακή για κάποια χρόνια. Πώς είµαστε βέβαιοι ότι δεν θα διαπράξει τα ίδια εγκλήµατα κατά ανηλίκων µετά την αποφυλάκισή του;

Ποτέ δεν θα είµαστε σίγουροι ότι τα ποσοστά υποτροπής στα σεξουαλικά αδικήµατα εις βάρος παιδιών δεν θα είναι πολύ υψηλά. Ορισµένοι δράστες σεξουαλικών αδικηµάτων, από τους οποίους έχουν πάρει συνέντευξη ερευνητές, έχουν παραδεχτεί ότι έχουν ακόµα και… εκατό θύµατα στο «ενεργητικό» τους. Ως εκ τούτου, άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους υγειονοµικής περίθαλψης έως εκείνους που εργάζονται στα σχολεία ή σε σούπερ µάρκετ, συνδέονται µε τα παιδιά, άρα όλοι έχουµε την υποψία ότι µπορεί να λαµβάνει χώρα κακοποίηση ανηλίκων, την οποία πρέπει να αναφέρουµε και να καταγγέλλουµε. Η κοινωνία είναι υποχρεωµένη να βοηθήσει τα παιδιά.

Τελικά, ποιος θα φυλάξει τα παιδιά από τους παιδόφιλους εγκληµατίες;

Ολοι µας. Ιστορικά, σε ορισµένες χώρες έχουµε ρίξει το βάρος της πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης στα ίδια τα παιδιά. Η κοινωνία µας τους έχει διδάξει να γνωρίζουν ποια είναι τα ιδιωτικά τους, τα προσωπικά τους µέρη και να προστατεύουν αυτά τα µέρη του σώµατος. Στις ΗΠΑ, προγράµµατα όπως η «Επιτροπή για τα Παιδιά» και το «Σκοτάδι στο Φως» εκπαιδεύουν τους ενηλίκους σε όλους τους τοµείς της κοινότητάς µας. Ενηµερώνουν κάθε υπηρεσία εξυπηρέτησης παιδιών, ώστε να γνωρίζει ότι ένα µεγάλο ποσοστό αιτούντων και εθελοντών είναι σεξουαλικοί κακοποιητές ανηλίκων. Ετσι αποκτούν πρόσβαση στα παιδιά. Η κοινωνία έχει ευθύνη να είναι ευαισθητοποιηµένη, προκειµένου να προστατεύει τα παιδιά από αυτούς τους ανθρώπους.

Υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη προληπτικών πολιτικών έναντι της παιδοφιλίας ή είµαστε πλήρως εκτεθειµένοι στη συγκεκριµένη εγκληµατική δραστηριότητα;

Πολύ σπάνια τα ίδια τα παιδιά καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση. Συχνά αισθάνονται ότι απειλούνται, ντρέπονται και φοβούνται, εξαιτίας όλων εκείνων που τους λένε οι ίδιοι οι κακοποιητές τους. Είναι καλό να εκπαιδεύουµε τα παιδιά σε καλές πρακτικές και στα απαράδεκτα και παράνοµα αγγίγµατα, αλλά δεν µπορούµε να βασιστούµε σε αυτό για να αντιµετωπίσουµε πλήρως το ζήτηµα. Η πάγια τακτική µας πρέπει να επικεντρώνεται στην αποτροπή της πρόσβασης των παιδιών σε µη ασφαλή άτοµα. Οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων δεν διαπράττονται από αγνώστους, αλλά από κάποιον που βρίσκεται µέσα ή κοντά στην οικογένεια.

Στις περισσότερες υποθέσεις οι δράστες δεν είναι άγνωστοι, αλλά κάποιος που βρίσκεται µέσα ή κοντά στην οικογένεια


Πιστεύετε ότι ζούµε µια σφοδρή έξαρση των παιδοφιλικών εγκληµατικών συµπεριφορών, διεθνώς και στην Ελλάδα, ή απλώς αυτές οι εγκληµατικές συµπεριφορές λαµβάνουν σήµερα πιο ευρεία δηµοσιότητα και µας φαίνεται, σαν οφθαλµαπάτη, ότι αυξάνονται;

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων συνεχίζεται. ∆εν καταγγέλλεται. Αυτή τη στιγµή τα διαθέσιµα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα επτά αγόρια είναι θύµατα σεξουαλικής επίθεσης. Η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πλέον πολύ περισσότερο αυτό το κοινωνικό φαινόµενο και, έτσι, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις στις οποίες τέτοια αποτρόπαια περιστατικά καταγγέλλονται. Παρά το γεγονός ότι για κάθε αναφερόµενο κρούσµα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου υπάρχουν δεκάδες τα οποία δεν καταγγέλλονται, επιλέξτε να βοηθήσετε, αντί να αγνοήσετε τέτοιες οδυνηρές καταστάσεις. ∆εν χρειάζεται να γνωρίζετε απολύτως εάν ένα παιδί κακοποιείται. Εάν το υποψιάζεστε, απλώς και µόνον, οφείλετε να το αναφέρετε αρµοδίως στις Αρχές.