Ύστερα από την πολύωρη κατάθεση του 15χρονου τρόφιμου της δομής Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δεν επιβεβαιώθηκε η σεξουαλική του κακοποίηση από κάποιο ηγετικό στέλεχος.
Για την ακρίβεια, ο ανήλικος φαίνεται να μιλά για τακτική σωματική του κακοποίηση με ξυλοδαρμούς, τιμωρία και σωφρονισμό του στο περιβόητο «πράσινο κλουβί», ακόμα και για συνθήκες εξαντλητικής εργασίας.

«Χειρουργικές» οι ερωτήσεις

Άκρως προσεκτικοί ήταν οι ψυχολόγοι και οι αστυνομικοί καθώς απηύθυναν ερωτήσεις στον 15χρονο σχετικά με την πιθανότητα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ίδιος, από την πλευρά του, δεν φαίνεται να επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως από τις απαντήσεις και τη στάση του οι αστυνομικοί διέκριναν κάποιον φόβο, μια επιφυλακτικότητα και αρνητισμό, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο 15χρονος μένει ακόμα στην ίδια δομή και ίσως επηρεάζεται ή φοβάται τον περίγυρό του.
Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους εισαγγελικούς λειτουργούς και δεν αποκλείεται να εξεταστεί ξανά εκτός δομής, σε άλλο περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξει μια άλλου είδους προσέγγιση, ενδεχομένως και άλλες απαντήσεις από το ανήλικο παιδί, αναφέρει ο ιστότοπος thetoc.gr. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο παιδί το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ το είχε πάρει από εκεί το περασμένο καλοκαίρι για τουλάχιστον έναν μήνα, προκειμένου να τον συνοδεύσει σε ταξίδια του σε άλλες δομές, όπως επίσης και στο κεντρικό κτίριο του Κολωνού.
Όταν επισκεπτόταν τη δομή στον Βόλο, ήθελε πάντα τον 15χρονο κοντά του και περνούσε αρκετές ώρες μαζί του στο δωμάτιό του.
Για τον συγκεκριμένο ανήλικο γίνονταν αναφορές περί σεξουαλικής του κακοποίησης στην κατάθεση του 19χρονου, από τον οποίο ξεκίνησε η υπόθεση για τα τεκταινόμενα στη ΜΚΟ. Την περασμένη Παρασκευή, με νέα συμπληρωματική παραγγελία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ζητούσε την αναζήτηση και τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων ατόμων και εφόσον διακριβωθεί η εμπλοκή ανηλίκων, να ληφθούν καταθέσεις τους, ως ανήλικοι μάρτυρες-θύματα προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας.

Αυτοψία του «πράσινου κλουβιού»

Στην ίδια παραγγελία ο εισαγγελέας ζητούσε αυτοψία και φωτογράφηση του «πράσινου κλουβιού» που βρίσκεται στην αυλή της δομής της Κιβωτού στον Βόλο. Μέσα σε αυτό το «πράσινο κλουβί», σύμφωνα με δημοσιεύματα, κλείνονταν ανήλικοι για σωφρονισμό. Γι’ αυτό η Εισαγγελία Βόλου ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις πέντε ανήλικων παιδιών διαφόρων ηλικιών, με την προϋπόθεση να διαμένουν αρκετό χρονικό διάστημα στη δομή, ώστε να καταθέσουν σχετικά με το «πράσινο κλουβί».