FLOROS__2_
Ελλάδα

Φλώρος: Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε ποτέ, αν όμως απαιτηθεί, είμαστε πανέτοιμοι

Με δύο ασκήσεις η Ελλάδα «απαντά» στην Τουρκία και τα όσα ανιστόρητα υποστηρίζει για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Με δύο ασκήσεις, τη χθεσινή νυχτερινή «Βελλερεφών ’22» στη Λέσβο και τη σημερινή ημερήσια «Κολοσσός ’22» στην Κατταβιά της Ρόδου, η Αθήνα Ελλάδα αμέσως και εμπράκτως στην Τουρκία και τα όσα ανιστόρητα υποστηρίζει για την αποστρατικοποίηση των νησιών από χθες το απόγευμα μετά τη νέα σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος.

Με την άσκηση με πραγματικά πυρά «Κολοσσός '22», που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κατταβιά της Ρόδου, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, και του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Δημήτρη Χούπη, και άλλων επισήμων οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν τη δική τους «απάντηση», που όπως τόνισε και ο Στρατηγός Φλώρος, εμείς είμαστε πάντα εδώ έτοιμοι για την οποιαδήποτε απονενοημένη ενέργεια της Άγκυρας. Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε ποτέ, αν όμως απαιτηθεί, είμαστε πανέτοιμοι.

Το σενάριο της τελικής φάσεως της ασκήσεως προέβλεπε ενέργειες για την εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος, γεγονός που απαιτεί άριστο συντονισμό και συνδυασμένη δράση από όλους τους Κλάδους αλλά και από όλα τα Όπλα και Σώματα της 95ης Ανώτερης Δυνάμεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ).

IMG_20221202_124002
IMG_20221202_120817
DSC01563
IMG_20221202_120803
DSC01558
DSC01546
DSC01547
IMG_20221202_124003

Στην άσκηση συμμετείχαν επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache, ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior και γενικής χρήσεως UH-1H Huey της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού ((1η ΤΑΞΑΣ), αρμάτων μάχηςM-48A5 MOLF και M-60A3, αυτοκινούμενων πυροβόλων M-109A2 και Μ-110, Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων RM-70 με τις νέες αναβαθμισμένες ρουκέτες τους, τα νέα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως Μ-1117 Guardian, που παραλαμβάνονται σε μεγάλους αριθμούς από τις ΗΠΑ και ήδη έχουν αναπτυχθεί στα νησιά και στη Θράκη. Μάλιστα στη συγκεκριμένη άσκηση της Ρόδου, ο Στρατός μας εμφάνισε στην στατική επίδειξη στο χώρο του παρατηρητηρίου, τόσο την «απλή» έκδοση μεταφοράς προσωπικού με βομβιδοβόλο και δύο πολυβόλα στον πυργίσκο του, αλλά και μία άλλη «έκδοση» στην οποία είχαν προσαρμοστεί θερμική κάμερα και ραντάρ επιτηρήσεως για την παρακολούθηση της εικόνας που μετέδιδε ένα mini-UAV! Πρωτοπόρα πράγματα για τον Ελληνικό Στρατό αλλά ταυτόχρονα και επίδειξη αμέσου αξιοποιήσεώς του και σε άλλες αποστολές εκτός της αρχικής και βασικής για την οποία αποκτήθηκαν. Οι μεγάλοι αριθμοί άλλωστε, έχουν ήδη παραληφθεί 700 οχήματα και συνολικώς θα παραληφθούν 1200 από αυτά, επιτρέπουν τέτοιες χρήσεις και «πειραματισμούς»!

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, ήταν εντυπωσιακή η ευστοχία των μαχητικών της 340 Μοίρας που επενέβησαν στο πεδίο της μάχης, επιφέροντας «πλήγματα» βάθους», προκειμένου έτσι να αποκόψουν την αποστολή ενισχύσεων προς τις εχθρικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο προγεφύρωμά τους, ώστε έτσι να προσβληθούν από τις φίλιες δυνάμεις και να εξουδετερωθούν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Μέρα & νύχτα ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ…