Σε πλήρη ετοιμότητα η Ελληνική Αστυνομία λόγω της σημερινής επετείου μνήμης για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος «έπεσε» το 2008 στα Εξάρχεια από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μίλησε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας, ο οποίος τόνισε πως επί ποδός έχουν τεθεί 3.500 αστυνομικοί και πως τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σαν αυτά που εφαρμόστηκαν για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου.

Τότε είχε απλωθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» πάνω από την Αθήνα, με αστυνομικούς με πολιτικά να βρίσκονται σε καίρια σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου, ενώ διεξάγονταν και προληπτικοί έλεγχοι.

Από αέρος, drones και ελικόπτερο έδιναν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ειδικό σχέδιο είχε εκπονηθεί για τις ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται και οι «αύρες», τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να επέμβουν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από τις 9 το πρωί θα είναι κλειστός ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» ενώ αναμένονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς θα πραγματοποιηθούν δύο πορείες στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη στις 12 το μεσημέρι και η δεύτερη στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Σταύρου Μπαλάσκα, «περιμένουμε κάποιοι θερμοκέφαλοι με αφορμή και τον τραυματισμό του ανήλικου Ρομά να κάνουν επεισόδια. Έχουμε κάνει έναν πολύ καλό σχεδιασμό ως ΕΛ.ΑΣ., αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξουν εστίες, γιατί κάποιοι περίμεναν ένα φιτίλι για να κάνουν έκτροπα».