Η πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή κι εμείς», εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς και δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, το βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των εκθεμάτων πραγματοποιήθηκε από την γερμανική εταιρεία Hüttinger, που εξειδικεύεται στη δημιουργία διαδραστικών εκθεμάτων για Μουσεία και άλλα κέντρα επιστημών.

Τα εκθέματα θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες:
  • Ενέργεια
  • Μεταφορές
  • Παραγωγή Τροφίμων
  • Χρήση Νερού
  • Απορρίμματα-Ανακύκλωση
  • Επιστημονική Έρευνα
  • Επιπτώσεις Προσωπική Ευθύνη
  • Παγκοσμιότητα

Τι ειναι η κλιματική αλλαγή

goulandri

Η κλιματική αλλαγή περιγράφει την αλλαγή στις μέσες συνθήκες και στα μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα μιας περιοχής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της είναι:

  • Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας
  • Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Ερημοποίηση εδαφών
  • Απώλειες στη βιοποικιλότητα
  • Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

Το κλίμα της Γης αλλάζει, όπως άλλωστε άλλαζε πάντοτε στο παρελθόν, ακόμα και πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές τα τελευταία 150 χρόνια, με μία μη αναμενόμενη και απότομη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης.


«Η αλήθεια κατάματα»

Παράλληλα, στο Μουσείο υπάρχει και μία νέα διαμορφωμένη αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου» που φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα προβολής 360° με τίτλο «Η αλήθεια κατάματα» δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Μέσω αυτής προβολής 360 μοιρών ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα.

Παρακολουθώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και παγόβουνα που λιώνουν από την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, η προβολή υπενθυμίζει πως η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας. Βάζοντας τους θεατές στην καρδιά της καταστροφής, η εικόνα σοκάρει, με στόχο να αφυπνίσει και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους.

ΣΦΑΙΡΑ

Η διαμέτρου 5μ. ΣΦΑΙΡΑ προβολών συνιστά επίσης σύμβολο για το Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και είναι μια από τις μοναδικές εγκαταστάσεις σε αυτό το μέγεθος παγκοσμίως.

______

Στη σφαίρα, η εικόνα σχηματίζεται από την ταυτόχρονη λειτουργία 6 projectors, τεχνολογίας laser με ισχυρή φωτεινότητα που είναι τοποθετημένοι στο εσωτερικό της σύμφωνα με τη μέθοδο οπίσθιας προβολής.

Συνιστά ένα μοναδικό εργαλείο στις υπηρεσίες του εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου, συμβάλλοντας στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των ηλικιών.

Με σημαντική πηγή άντλησης θεμάτων από το ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) των ΗΠΑ, μέσω του προγράμματος Science on a Sphere, ο επισκέπτης του Μουσείου παρακολουθεί σήμερα εικόνες και βίντεο του πλανήτη που σχετίζονται με τα ατμοσφαιρικά ρεύματα, τον καιρό, τους σεισμούς, τα τσουνάμι αλλά και πολλά άλλα.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας: Σαββατοκύριακα 10.00 – 15.00
Καθημερινές 9.00 – 14.30
Εισιτήρια: H επίσκεψη περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο
Ενήλικες 10 ευρώ, παιδιά 2 – 4 ετών 4 ευρώ, παιδιά 5 – 18 ετών 6 ευρώ