Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να σημειώνονται οι εντάσεις και τα επεισόδια σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ Ρομά και αστυνομικών, μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό στη διάρκεια καταδίωξης.

Έτσι, σε εξέλιξη από τις 10:00 το πρωί βρίσκεται ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά στα Άνω Λιόσια και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

roma__2_
roma__4_

Η επιχείρηση γίνεται κυρίως στο Μενίδι, το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη σε Ασπρόπυργο και Αιγάλεω.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί τρία άτομα και ένα τέταρτο έχει προσαχθεί κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, αυτοκίνητα, καταυλισμούς κ.ο.κ.

Στα Άνω Λιόσια, από τις 10:00 το πρωί, αστυνομικοί των ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ, καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ συνοδεία περιπολικών επιχειρούν μέσα στον καταυλισμό και κάνουν έρευνες σε σπίτια προκειμένου να εντοπίσουν τους ταραξίες και τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης στο λεωφορείο του ΟΑΣΑ στη λεωφόρο Φυλής.

roma__3_

Καταστροφές από ρομά στο Μενίδι

Η επιχείρηση διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Από την οργή των νεαρών ρομά δεν γλίτωσαν ούτε τα αστικά λεωφορεία. Οι διαδηλωτές εκτός από το λεωφορείο που πυρπόλησαν στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού, επιτέθηκαν με πέτρες και σε δεύτερο λεωφορείο προκαλώντας σοβαρές, υλικές ζημιές και σπάζοντας τα τζάμια.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα Ρομά που διαμαρτύρονται για τον βαρύ τραυματισμό 16χρονου από σφαίρα όπλου αστυνομικού ύστερα από καταδίωξη στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης έχουν επιδοθεί σε «μπαράζ» καταστροφών.

Liosia__2_
Liosia__3_
Liosia__4_
Liosia__1_

Χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν χθες το βράδυ, με ομάδες Ρομά να εισβάλλουν σε επιχειρήσεις με ελαστικά στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, στις οποίες έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «κοκτέιλ» φωτιάς και ρύπων, που υποχρέωσε τις Αρχές να στείλουν μήνυμα από το 112 προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τον κίνδυνο από τους καπνούς των καμένων ελαστικών.

Με παρόμοιο τρόπο έδρασαν Ρομά και στο Κορδελιό, επίσης χθες το βράδυ, όταν χτύπησαν και τραυμάτισαν εργαζομένους σε κατάστημα εστίασης επειδή τους είπαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί αφενός η πρόθεση των Ρομά να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να απολογηθεί ο 32χρονος αστυνομικός, και αφετέρου η δήλωση ξαδέρφου του 16χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ιπποκράτειο ότι «θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας» σε περίπτωση κατά την οποία δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός.

Δημοσιεύτηκε από Δημήτρης Νικολαΐδης την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022