Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για το νέο μοντέλο διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» που περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές, με στόχο την καλύτερη εποπτεία των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει προχωρήσει ήδη με ταχείς ρυθμούς στην αντικατάσταση προσώπων σε θέσεις «κλειδιά» της ΜΚΟ και στην επάνδρωση ευαίσθητων τομέων με ειδικό προσωπικό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι δεν είχαν όλες οι δομές κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το κλείσιμο των απομακρυσμένων δομών της «Κιβωτού».

Το στίγμα έχει δώσει άλλωστε με τις δηλώσεις της και η ίδια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που τονίζει ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όχι με γνωστούς και φίλους αλλά ειδικούς στην παιδική προστασία».


Υπάρχει σχέδιο για κάθε δομή 

Στόχος είναι σύντομα ο οργανισμός να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις προδιαγραφές που ζητούσε γύρω από τη λειτουργία του το υπουργείο και για τις οποίες υπάρχει dead line να λήγει τον Μάιο του 2023.

Ήδη, τα μέλη της νέας διοίκησης έχουν επισκεφτεί το σύνολο των δομών της «Κιβωτού» στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια και έχουν σχηματίσει εικόνα για τη λειτουργία τους εξετάζοντας συγκεκριμένες αλλαγές προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών. Για κάθε μία μάλιστα από τις δομές έχει καταρτιστεί σχέδιο το οποίο σύντομα αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστό», όπως αναφέρει στο iefimerida.gr καλά ενημερωμένη πηγή.


Εξετάζεται κλείσιμο των απομακρυσμένων δομών

Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι το κλείσιμο απομακρυσμένων μονάδων, όπως στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και ενδέχεται και της Χίου. Πρόκειται για δομές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και οι οποίες φαίνεται να εμφάνιζαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ότι αφορά στην οργάνωση αλλά και στη διαχείριση των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η «φιλοσοφία» του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου. Στις περιοχές αυτές τα παιδιά ήταν πραγματικά αποκομμένα. Αυτό θα αλλάξει. Η δομή της Πωγωνιανής π.χ. δεν έχει λόγω ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Με στόχο την άμεση επιστροφή όλων των παιδιών στο σχολείο κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά τους σε άλλες δομές στις πόλεις αλλά και σε ακίνητα που διαθέτει από δωρεές η «Κιβωτός», ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Τα σημεία μεταφοράς των παιδιών έχουν ήδη βρεθεί και σύντομα αναμένεται να δρομολογηθεί επισήμως και αυτό το μέρος του σχεδίου. Για τη νέα διοίκηση δεν αρκεί μόνο η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας τους.


Στο «μικροσκόπιο» όλες οι αναδοχές και οι υιοθεσίες

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η έρευνα γύρω από τις αναδοχές και τις υιοθεσίες των παιδιών που έγιναν από την «Κιβωτό» όχι μόνο αυτές που έχουν καταγραφεί από το 2020 και μετά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει καταρτίσει το υπουργείο (www.anynet.gr) και υιοθεσίες αλλά και σε βάθος χρόνου.

Μια διαδικασία που αναμένεται εξαιρετικά επίπονη για τους κοινωνικούς λειτουργούς της οργάνωσης που προσλήφθηκαν πρόσφατα καθώς όπως έχει γίνει γνωστό η αποπεμφθείσα διοίκηση δεν τηρούσε -ως όφειλε- φακέλους με τα ιστορικά των παιδιών. Αποτέλεσμα είναι να απαιτείται συστηματική δουλειά και έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα στοιχεία των παιδιών.

Κύριο μέλημα των μελών της νέας διοίκησης είναι να διερευνηθεί αν τα παιδιά της «Κιβωτού» όντως δόθηκαν σε πραγματικούς ανάδοχους γονείς ή ήταν εικονικές. Κι αυτό διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα παιδιά δόθηκαν για αναδοχή σε άτομα της εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να συνεχίζουν να διαβιούν σε δομές της οργάνωσης.

*Πηγή: iefimerida.gr